вівторок, 28 травня 2013 р.

«Архітектурні злети Владислава Городецького»


Людина живе, допоки її згадують. Архітектор В. Городецький нагадує про себе своїми творами та живе в Україні, Польщі, Ірані.
Владиславу Владиславовичу Городецькому в цьому році виповнилося 150 років від дня народження.
Повне ім’я його Лешек Дезидерій Владислав Городецький. Народився 23 травня 1863 року в с. Шолудьки Брацлавського повіту Подільської губернії (нині Немирівського району Вінницької області). В сім’ї старовинного польського шляхетного роду з Поділля.
З дитинства він бачив красу подільської природи та велич маєтків у Шолудьках, Жабокричі, Немирові, Печері, Шпикові та інших резиденціях сусідів-поміщиків.
Середню освіту В. Городецький здобув в Одеському реальному училищі при євангелічній лютеранській церкві св. Павла. Саме тут проявився талант Городецького до рисування, що дозволило майбутньому архітектору без особливих зусиль стати студентом архітектурного відділення Імператорської академії мистецтв у Санкт-Петербурзі і закінчити її у 1890 році.
Творча діяльність Владислава Городецького розпочалася у Києві. Чудовий інженер, епатажний архітектор, аристократ, мандрівник, художник, письменник і навіть авіатор, він не лише люби Київ, а своїм непересічним талантом, фантазією, працелюбством він збагатив архітектурний вигляд Києва рисами дивними і незабутніми. Це Музей старовини і мистецтв (нинішній Національний художній музей), римо-католицький костьол св. Миколая, Караїмську кенасу, два будинки Російського страхового агентства, власний маєток на Банковій, 10, так званий «Будинок з химерами», зведений у 1903 р.
Чого тільки не почуєш біля будинку, особливо драматичного – дочка, яка насправді прожила довге життя, в переказах нібито загинула у хвилях Середземного моря, а красуня-дружина начебто померла від сухотів.
Насправді ж Городецький В.В. прожив красиве і майже безжурне життя , а творчість його – це прекрасна пісня. Загалом же продовж київського періоду творчості Городецький здійснив десятки проектів.
У своєму рідному краєві архітектор залишив у спадок одну з перлин його творчості – мавзолей графів Потоцьких у с. Печера Тульчинського району.
Про талановитого земляка більш детальніше користувачі Немирівської центральної районної бібліотеки мають можливість дізнатись з літератури розміщеної на книжковій виставці «Геній монументального епатажу».


Архітектурна спадщина, Владислава Городецького яскраве творче явище в історії архітектури України, за яким стоїть яскрава особистість.
Немирівська центральна районна бібліотека співпрацює з педагогічним, студентським колективом коледжу та заступником директора з виховної роботи Головеньком В.М. у підготовці та проведенні заходів, які відбуваються у навчальному закладі. Так, з нагоди  150 річного ювілею В. Городецького, у коледжі відбувся вечір історичної пам’яті.


На заході виступили директор коледжу Молодих В.Л., викладач, краєзнавець, учасниця літературно-мистецького клубу «Криниця»            Шенк Г.О., студенти підготували презентації з допомогою мультимедійного обладнання про творчість архітектора.


Людина мистецького обдарування Владислав Городецький був неабиякою особистістю, а його доля – дивовижною: він пішов у вічність залишивши людям чудові зразки архітектури.
У немирові, біля коледжу будівництва та архітектури, в 2006 р. Городецькому встановлено пам’ятник.

Немає коментарів:

Дописати коментар