вівторок, 7 травня 2013 р.

Що за диво – українська писанка


Сьогодні вже важко знайти людину, яка б не милувалася чарівною красою нашого декоративного розпису та орнаментів. Не випадково ужиткове мистецтво українського народу має визнання одного з найбагатших і найкращих у світі. Разом з ткацтвом, гончарством та різьбярством невичерпним джерелом нових шедеврів декоративного розпису є українські писанки.
Історія писанки й писанкарського мистецтва давня. Його витоки слід шукати в первісному ладі за кілька тисяч років до нашої ери.
Писанками у народі називають майстерно розписані або орнаментовані пташині яйця. Відомі різні символічні зображення на писанках. Їх понад сто, і кожен візерунок має своє значення.
Декорування яєць було властиво багатьом народам, однак найкраще його зуміли зберегти і розвинути саме в Україні, створивши такий напрямок декоративно-ужиткового мистецтва, як писанкарство.
Яєчко розмальоване барвисте.
Ним тішиться і старець і дитя.
Творіння людських рук – святе і чисте,
Маленький символ нашого життя.
Народження, зростання, цвітіння, плодоношення й відмирання… Циклічність усього земного життя втілена у цьому магічному, символічному знаку весни – писанці.
У Немирівській центральній районній бібліотеці пройшов майстер-клас по писанкарству. Було організовано виставку «Писанкове диво», на якій були представлені писанки, зернівки, дряпанки, мальованки, яйця оформлені бісером, в стилі декупаж, квілінг та ін. -  вироби майстрів народної творчості сіл Немирівського району та м. Немирова.


Кращі вироби прийматимуть участь у Всеукраїнському святі народного мистецтва «Великодня писанка», яке відбудеться з 7 по 10 травня у м. Вінниці з метою розвитку традиційного народного мистецтва, а з 2 травня по 5 червня у м. Києві буде проходити Всеукраїнський фестиваль «Писанковий рай-2013» (сквер ім. І. Франка).
Українська писанка, найбільш витончений витвір нашого народу, є безцінним скарбом, що чарує дивовижною, незвичайною красою.

Немає коментарів:

Дописати коментар