четвер, 21 лютого 2013 р.

Квітни, наша, мово!


Щороку 21 лютого ми святкуємо Міжнародний день рідної мови. У листопаді 1999 року Генеральна конференція ЮНЕСКО проголосила Міжнародний день рідної мови, який вперше відзначався 21 лютого 2000 року в Парижі.
У різних країнах світу люди сьогодні говорять на 6000 мо­вах. Рідна мова - це мова народу, вона відбиває досвід пращурів для нащадків. Здавна український народ оспівував свою мову. У віршах і піснях називав її калиновою, солов’їною, барвінковою, милозвучною, дзвінкоголосою, співучою, мелодійною, багатою.

 
Напередодні Міжнародного дня рідної мови в районній бібліотеці для дітей  з учнями 3-В класу НВК № 2 (класовод Чернілевська С.С.) було проведено бібліотечний урок " Квітни, наша, мово!"




 Бібліограф Петрова Л.О. розповіла дітям про історію виникнення свята, про значення рідної мови в житті кожної людини. Діти слухали прислів’я і приказки про мову, поезії українських поетів про красу українського слова, декламували вірші про мову, про маму, про рідну Україну.


 Бібліотекар абонементу 1 - 4 класів Гайдей О.Д. зробила короткий аналіз читання учнями 3-В класу в дитячій бібліотеці. Діти, що прочитали багато книг з дитячої книгозбірні, отримали  медалі "Кращий читач дитячої бібліотеки". Кожен учень отримав можливість взяти з бібліотеки книжечку, журнал додому.


До свята було підготовлено перегляд літератури «Коштовний скарб народу». Тут юні читачі могли віднайти багато корисної інформації про багатство і красу рідної мови. Зокрема, тлумачні, фразеологічні, орфографічні, лінгвістичні словники української мови, мовні довідники, що містять поради щодо правильного вживання слів, також поезії українських поетів про любов до рідної української мови.
Міжнародний день рідної мови відзначає кожна культурна людина, яка усвідомлює, що мова є безцінним надбанням люд­ства. Мова - це свого роду душа на­роду: немає мови - немає народу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар