вівторок, 12 березня 2013 р.

Немирівський район: моя маленька батьківщина Немирів. Поділля. Наш край.


Знаменна і неординарна подія, яку ми відзначаємо – 90 років з дня створення Немирівського району. 7 березня 1923 року Раднарком УРСР своєю постановою утворив Немирівський район, куди ввійшло більше 50 сіл.
Мудрі слова з прекрасної пісні "З чого починається Батьківщина", з чого ж починається наша мала батьківщина… Про це можна довідатись ознайомившись з літературою про наш край, яка розмістилась на книжковій виставці "Немирівський район – частина України. Мій рідний край, моя земля".
Немирівщина – це земля казково гарних краєвидів. Земля людей різних і несхожих, та все ж поєднаних повітрям, що ним вони дихають, і самою землею, по якій вони ступають. Земля сивих легенд і мелодійних пісень, земля вишивальниць, гончарів, різб’ярів, поетів та художників. Земля, що шанує предків, дбайливо оберігає минувшину і трепетно зазирає у завтрашній день.


Ще у 1989 році в своїй статті "Напишемо історію нашого міста", журналіст Богдан Леськів писав: "немирову судилося протягом багатьох століть стояти на перехресті історичних подій. Майже всі видатні явища, події, переміни і перипетії, якими багата історія рідного краю, так чи інакше пов’язані з Немировом. Немало громадських діячів, письменників побували в наших краях, діяли тут, пов’язували свою долю з нашим містом. Не так вже й мало літературних творів показують наше Поділля і Немирів".
Краєзнавці, яким не байдужа історія нашого міста провели солідну дослідницьку роботу і сторінку за сторінкою вписували історію нашого краю в написані ними книги. 


Неоціненним  скарбом для фондів нашої бібліотеки є краєзнавчі праці: Галини Осіївни Шенк "Немирів крізь віки", "Власники Немирівського палацу", "Козацька слава Брацлавщини", "Нариси з історії Польщі".
Дмитра Малакова "Минувшина Немирова", "По Брацлавщині", "Минуле Немирова", "Немирів у малюнках Григорія Малакова".
Олександра Барнасюка "Історія міста Немирова від найдавніших часів до сьогодення".
Миколи Деніса "Немирівський парк і палац: переплетіння доль".
Василя Деця "Немирівщина від сивої давнини до кінця ХХ ст.", "Приїздіть у Немирів".
Олександра назаренка "Місто Немирів".
Володимира Кузьменка "Немирівський спиртзавод", Богдана Леськіва "Немирівські гетьмани".
Павленко Н. та Шенк Г. "Немирів", П. Петльованого "Біля витоків вічності".
Нариси з історії Немирівського коледжу будівництва та архітектури, НВК № 1 та НВК № 2.
Немирівська ЦРБ у своїх фондах має тематичні папки "Історія Немирівщини в старих фотографіях", "Немирівщина в період колективізації", "Історія м. Немирова", "Немирівщина літературна", "Легенди рідного краю", "Вони перебували, жили і працювали на Немирівщині", "Древні скарби Поділля", "Пам’ятники та пам’ятні знаки Немирівського району" та ін., які користуються незмінним попитом користувачів.


Звичайно, зібрані матеріали стосуються і довколишніх мальовничих сіл, адже не можливо уявити собі без них Немирівський район. Працівники сільських бібліотек разом з учителями шкіл, при підтримці сільських рад досліджують історію свого села. Наша бібліотека поповнилася вже збірочками по історії сіл Червоного, Боблова, Криковець, Никифоровець, Ковалівки, Бугакова, Язвинків, Вишківців, чукова, вищої Кропивни, Глинянця, семенок, Муховець, Нижчої Кропивни та ін.
Сьогодні спостерігається значне пожвавлення інтересу населення до вивчення рідного краю. Ми маємо надію, що вийде ще не одна чудова книга про наш Немирівський район.
Адже, читаючи їх, ми відчуваємо гордість за своє рідне місто, за свій край, бо немирівчанам є чим пишатися. І не тільки в минулому, а й у наш час. Знайдуться спонсори-патріоти нашого краю, що підтримають творчих людей. А районна бібліотека докладе максимум зусиль для їх популяризації.



Завідуюча відділом
обслуговування ЦРБ
С.В. Слюсарчук

1 коментар:

  1. Так, так, так... Iсторiя школи №2 на виставцi присутня, а де icторiя бiблiотеки? Дискримiнацiя "iноземних" авторiв?

    ВідповістиВидалити