вівторок, 19 березня 2013 р.

Слава Шевченкова – слава України


Щедра й невичерпно родюча українська земля подарувала вселюдському сузір’ю геніїв невгасимого Світоча – Тараса Шевченка, Тирано-борця і Пророка, Речника волі, який поставив на сторожі біля своїх земляків, "рабів німих", вогненне слово, а в "Заповіті" дав їм наказ: "Кайдани порвіте!"
День народження і день смерті Тараса Григоровича стоять поряд – 9 і 10 березня. між цими двома березневими днями – 47 років життя, яке стало славою і гордістю нашого народу, тріумфальним початком і вершинним досягненням нової української літератури.
Із 47 років життя поет пробув 24 роки у кріпацтві, 10 на засланні, а решту під наглядом жандармів. Трагічно-важкий шлях Шевченка до творчих висот визначив в образній формі І. Франко: "Він був сином мужика, і став володарем в царстві духа. Він був кріпаком, і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком, і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим."
Вже стало традицією у березеві дні на Вінниччині проводити обласний конкурс читців "Кобзар і Україна" організований Управлінням культури і туризму облдержадміністрації та обласним центром народної творчості.
14 березня 2013 року конкурс читців відбувся у Тульчинському училищі культури і нараховував майже 50 учасників. Наш район на конкурсі "Кобзар і Україна" представляла учениця 9 класу НВК № 2 Слюсарчук Анна та була нагороджена Дипломом Управління культури і туризму облдержадміністрації та центру народної творчості, і подарунком – книгою "Моя Вкраїно, мій ти раю…"


Всі присутні на конкурсі читців доторкнулися душею до палкого й нескоренного серця поета, до Шевченкового слова – великого, невичерпного і нескінченного. Ми на вічнім шляху до Шевченка…



Немає коментарів:

Дописати коментар