четвер, 6 грудня 2012 р.

Ми Вам довірим Батьківщину

Щороку 6 грудня в Україні відзначається День Збройних Сил України. Формування української армії, яка повинна була стати осно­вою і гарантом нашої державності, розпочалося майже відразу після проголошення незалежності України.
24 серпня 1991 року було ухвалене рішення про утворення Міністерства оборони краї­ни, а на початку грудня того ж року Верховна Рада прийняла за­кони «Про оборону України» і «Про Збройні сили України». День народження української армії припадає на 6 грудня.
Будівництво нової армії здійснювалося на базі військових угру­повань, які були успадковані Україною після розпаду Радянського Союзу. До їхнього складу входило декілька армій: одна ракетна, три загальних, дві танкові, чотири повітряних, армія протиповіт­ряної оборони, один армійський корпус та Чорноморський флот. Загальна кількість військових становила 780 тис. людей, а техніч­ний арсенал налічував 6,5 тис. танків, близько 7 тис. броньованих машин, до 1,5 тис. бойових літаків, понад 350 кораблів та суден військового забезпечення, 1272 стратегічних ядерних боєголовки міжконтинентальних балістичних ракет та майже 2,5 тис. одиниць тактичної ядерної зброї. Така спадщина не відповідала сучасним потребам та політичному курсу держави і вимагала термінового ґрунтовного реформування.
Протягом багатьох років тривала значна робота щодо створення правової основи будівництва Збройних сил України, зміни військових структур, ви­значення військово-технічної політики, вдосконалення матеріального забезпечення армії і системи підготовки військових кадрів. Майже півсотні документів, прийнятих українським парламентом, визначили всі найважливіші питання армійського життя – від воєнної доктрини держави до національних військових прапорів і тексту присяги.
З історії України відомо, що перша офіційна згадка в історичних джерелах про участь українців у морських боях припадає на кінець XVст. В ній ідеться про те, що у квітні 1492 року запорозькі козаки на човнах-чайках атакували турецьку військову галеру під Тягинею і визволили співвітчизників, захоплених у полон.


До Дня Збройних Сил України в районній дитячій бібліотеці підготовлено перегляд літератури: «Ми Вам довірим Батьківщину» для учнів 5-9 класів. В ньому представлені книги, посібники,  довідково-енциклопедичні видання, журнальні статті, зміст яких розповідає про історію створення українських Збройних Сил, про життя  української армії сьогодні.

Немає коментарів:

Дописати коментар