четвер, 6 грудня 2012 р.

Загадки історії

Чи замислювалися ми, скільки таємниць і загадок існує поруч із нами в повсякденному житті? Звичайно, в певно­му віці найпекучіше питання формулюється таким чином: «Чому вітер віє?» Але що дорослішою стає людина, яка пізнає світ, то складнішими стають питання, відповіді на які вона шукає.
Найдивніше, що велику кількість таємниць зберігає історія - наука, яка повинна сягати до джерел наших знань про минуле народів, які населяють Землю, про минуле нашої країни. Здавалося б, уже стільки всього написано в числен­них книжках з історії, стільки вчених-істориків працюють в архівах та музеях, щоб відшукати те, що потім потрапить до їхніх книжок. Та ба! Цих таємниць залишається сила-силенна, і що більше ми намагаємося їх розкрити, то більше усві­домлюємо, що одна загадка породжує другу, друга - третю і пік до безкінечності.
Звідки ж беруться історичні таємниці та загадки? Дуже часто для досліджування того чи іншого явища або якоїсь події просто бракує джерел,  вони могли не зберегтися че­рез давнину, а могли бути й навмисне замулені .
Часто люди навмисне чи випадково перекручували справжні події чи долі певних історичних осіб до невпізнання - таким чином ство­рювалися міфи, які протягом століть існували не лише у свідомості тисяч людей, але й кочували з однієї книги до ін­шої, потрапляли в підручники і отримували статус абсолют­ної істини.
Єдине безперечно - будь-яке спотворення реальності при­зводить до недостатнього розуміння історії, яка набагато яск­равіша й цікавіша за будь-яку вигадку. Але найголовніше, на наш погляд, мати сумніви і ставити запитання


6  грудня в  районній  бібліотеці для дітей з учнями 7-В класу НВК №2  була проведена бесіда – знайомство з новинками літератури на історичну тематику: «Загадки історії». Бібліограф РДБ Петрова Л.О. познайомила дітей з книгами, ілюстрованими довідковими виданнями з історії України та всесвітньої історії, які наповнюють полиці дитячої книгозбірні.
 Юні читачі отримали нагоду не лише послухати розповідь Лариси Олександрівни, а і переглянути книги, поспілкуватися у читальній залі бібліотеки і взяти улюблені книги додому.


Немає коментарів:

Дописати коментар