вівторок, 25 лютого 2014 р.

Талант і мужність Лесі Українки

Леся Українка… Це ніжне і дзвінке ім'я належить до найвеличніших імен нашого народу. Псевдонім Лариси Петрівни Косач твердо і назавжди зафіксований у пам'яті кожного українця, і не тільки українця. Гордий дзвін її імені в серцях мільйонів людей породжує не тільки спогад про "Лісо­ву пісню" або "Досвітні огні", але і палку лю­бов до великої поетеси і гордість за свій на­род, що спородив її.
Леся Українка належить до тих, рідкісних творців, повсякденне життя яких, стосунки з людьми і поведінка не обезславили їхнього чесного імені. Вона жила красиво і самозречено, як і творила.
До Дня народження Лесі Українки в районній бібліотеці для дітей для читачів -учнів 7-9 класів створено виставку-роздум: "Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає." Виставка містить біографічні й літературознавчі матеріали, що допоможуть читачам ґрунтовніше вивчити життєвий і творчий шлях письменниці.

В історії українського народу немає іншо­го імені, окрім, звичайно, Тараса Шевченка, яке б з такою безсумнівною силою проме­теївської гідності, з такою майже нелюдсь­кою болісною чистотою сконцентрувало в собі всенародну думу про гордливу зневагу до всіляких кайданів і бойовий заклик до честі й непримиренності. Велика  дочка  України  втілила у своїй творчості кращі почуття свого народу - його гідність, його мужність, його непохитність у боротьбі за свободу й правду, його горду силу. Вона безсмертна, як безсмертний народ. 

Немає коментарів:

Дописати коментар