четвер, 13 лютого 2014 р.

Солдат війни не вибирає

25 років минуло з часу виведення Радянських військ з республіки Афганістан, з часу  тієї страшної Афганської війни, в якій Україна втратила близько 4 тис. молодих людей. Уже сивими стали ті юнаки, які на чужій землі, не шкодуючи здоров'я і життя, виконували свій інтернаціональний обов'язок.
Напередодні цієї дати в читальній залі районної бібліотеки для дітей була організована зустріч учнів 8-В класу НВК № 2 (класний керівник Гук В.Л.) з воїном-інтернаціоналістом, лікарем-анестезіологом Немирівської ЦРЛ, заступником голови Немирівської районної спілки ветеранів війни в Афганістані Олександром Івановичем Гузарем.  


Адже для сьогоднішніх підлітків важливі уроки історії і зустрічі з живими свідками минулих подій. Тому що сьогоднішнє молоде покоління надалі зберігатиме пам'ять про подвиги своїх батьків, які з честю і гідністю пройшли вогонь війни в Афганістані.
Олександр Іванович поділився спогадами з учнями про свій "афганський " шлях, про ті події, свідком яких йому довелося бути, згадав бойових побратимів, які часто, ціною власного життя, рятували інших. Присутні мали змогу ознайомитися з фотографіями та нагородами, які отримав воїн-афганець.

До зустрічі була підготовлена книжкова виставка-експозиція: "Відлуння минулих боїв", де представлені книги, періодика, фотодокументи, що розповідають про страшну Афганську війну. На фоні імпровізованих гір - червона стрічка, що символізує пролиту кров воїнів-інтернаціоналістів та портрети наших земляків: Петра Козоріза з с. Медвежа та Петра Мандролька з смт. Ситковець, які повернулися під подільське небо в цинкових трунах.



Діти розповідали про сторінки історії Афганської війни, читали поезії, присвячені її героям. Всі присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.


Бої закінчились, а історія – вічна. Афганська війна в пам’яті людства ще буде жити довго, тому, що її історія написана кров’ю солдатів і слізьми матерів.


Немає коментарів:

Дописати коментар