вівторок, 12 листопада 2013 р.

Ти є вічність. Ти є Правда, Добро і Краса нашого народу.


«Мова народу – то цвіт усього його життя, яке починається за межами історії, цвіт, що ніколи не в’яне і вічно знову розпускається». Так писав про мову відомий український поет павло Тичина. І дійсно, мова  зберігає історію народу, його духовну красу, культуру, самобутність. Це творіння багатьох поколінь, код цієї нації.
У мові – уся доля народу. Без неї немає нас, немає минулого і майбутнього. Рідне слово увібрало в себе віковічний плин Дніпра, шурхіт колосся, шипіт дібров, спів соловейка.
9 листопада, ми відзначили День української писемності та мови на честь ушанування пам’яті Преподобного Нестора літописця.
Немирівською центральною районною бібліотекою підготовлено книжкову виставку «Мов до криниці, ми приходимо до слова, до слова йдем, немов до джерела» – про життєпис української мови. В районній бібліотеці для дітей був організований перегляд літератури для учнів 5-9 класів «Українська мова – диво калинове».


У рамках фестивалю «Скіфська пектораль було проведено літературно-музичну композицію «В рідній мові – добре слово переспівом ллється» присвячена дню української писемності і мови, в якій прийняли участь учні шкіл району, НВК № 1 та НВК № 2, коледжу будівництва та архітектури та ліцею № 10. Захід було проведено з метою виховання у молоді любові до рідної мови, формування розуміння того, що рідна мова – духовна та культурна скарбниця народу.
Давня істина – культура може розвиватися тільки рідною мовою. Саме серед визначених діячів культури, нашого народу істина тих людей, які зробили великий вклад у розвиток української мови. Це корифеї українського слова: Котляревський І., Франко І., Леся Українка, Марко Вовчок».
У їхній творчості українська мова заграла всіма барвами, з’явилися перлини літературної творчості, що прославили нашу мову далеко за межами України.
Справжнім основоположником української літератури став Тарас Григорович Шевченко син свого народу, 200-річчя від дня народження якого буде святкуватись у березні 2014 р., він підніс українське письменство до рівня загальнолюдських ідеалів «Час української поезії вершинного рівня почався від Шевченка і триває друге століття» - слова Володимира Яворівського послужили заголовком до книжкового перегляду присвяченого Т.Г. Шевченку.
Відомо, що 2013 рік оголошено роком дитячої творчості в Україні, тому в програмі свята, в номінації "Поетичні візерунки Немирівщини. Юні письменники - ровесникам" діти шкіл району представляли власні вірші.                                                                                                               
Своєю поезією зачаровували глядачів: Скавронський Денис з НВК № 1 м. Немирова, Слюсарчук Анна з НВК № 2 м. Немирова, Галушко Тетяна з Ситковець, Марчук Катерина з Вовчку, Ющенко Віталіна з Боблова, Вознюк Анастасія з Ковалівки, Власюк Анастасія з Муховець.

Діти у власних віршах прославляли рідну Україну, чудову українську мову та великого Кобзаря – Т.Г. Шевченка.
До слова були запрошені:
Собченко А.М. – заступник голови Немирівської Районної ради;


Данисенко М.Ф. – дослідник-краєзнавець, письменник;

Свердл С.В. – поет.


Писемність народу – це ознака його великого культурного рівня. Закарбоване слово на віки переживає свого автора і доносить далеким нащадкам його мудру думку, його заповіт.
Культура і мова об'єднані в царині духовних цінностей кожної людини і всього суспільства. Мовна культура є першою ознакою культури людини, що в наш час є особливо значущим і вельми вагомим, тому що допомагає нашій державі в нелегкій справі духовного відродження української нації.


Немає коментарів:

Дописати коментар