вівторок, 8 січня 2013 р.

«Народе мій, до тебе я ще верну…»

6 січня 2013 року минає 75 років від дня народження країнського поета, перекладача, прозаїка, літературознавця, правозахисника, борця за правду та свободу України, нашого земляка Василя Стуса. До цієї дати в районній дитячій бібліотеці  для учнів 5-9 класів підготовлено перегляд літератури на тему: «Народе мій, до тебе я ще верну». До уваги читачів пропонуються збірки творів автора, посібники, літературні довідники, що розповідають про життєвий і творчий шлях Василя Семеновича Стуса.


Його поезія - то сама правда в її  істотних і трагічних  ознаках, живий нерв України, її безталанна  доля. 4 жовтня 1966 року в кінотеатрі "Україна" після перегляду кінофільму "Тіні забутих предків" Стус разом з критиком І. Дзюбою  звернувся до громадськості з протестом проти арештів творчої та наукової інтелігенції України. За що його виключили з аспірантури.
 Лірика Василя Стуса в радянській періодиці майже не друкувалася за його життя, окрім кількох ранніх віршів. Але його творчий доробок значний і навдивовижу цільний. Весь він присвячений Україні. Любов до своєї Вітчизни в поета була всеохоплюючою і такою могутньою, що майже не залишала місця для інших тем.
Життя Стуса - це дорога через терни до зірок. Він писав, а його не друкували. Звільняли з роботи, переслідували, хотіли зламати. 1972 року разом з іншими інакодумцями його засуджено. Почався шлях поета на Голгофу через мордовські і пермські жахливі концтабори.
Стус помер у концтаборі. Його немає. Але він живе серед нас своїми творами, своєю безприкладною стійкістю. Настали наші часи. Часи, які Стус готував своїм життям. Він - наша совість. Не зраджуймо ж її!



Немає коментарів:

Дописати коментар