вівторок, 29 січня 2013 р.


Хто вбитий був під Крутами,
Воскресне і не вмре!

                               Д. Павличко.

29 січня всі українці відзначають як День пам’яті героїв, які полягли під Крутами за волю України. Це одне з великих національних свят. Особливо шанує цей день українська молодь.
29 січня 1918 року 300 юнаків, студентів та курсантів офіцерської школи віддали своє життя під станцією Крути, захищаючи столицю своєї країни від ворожої навали з Півночі. Кількасот  юнаків спинили орду лише на один день. Російські війська взяли Київ. Однак той бій під Крутами у неписаній історії здобув пе­чать героїчного. Адже йшлося не про виживання, а про захист невмирущих цінностей.
Вшанування тлін­них останків героїв Крут дуже довго було «під прицілом». Років дванадцять тому не могло бути й мови про відкритий догляд за мо­гилами українських воїнів і видат­них політичних діячів.
Тільки в 1991 році у Крутах з'явився перший пам'ятний знак - березовий хрест на символічній могилі. З того часу щороку 29 січ­ня сюди приїжджала «знаюча молодь».
25серпня 2006 року поблизу залізничної станції Крути було відкрито пам'ятник студен­там і гімназистам, які загинули тут у січні 1918 року, обороняючи Київ від радянсько-російських військ. 

До Дня памяті героїв Крут в районній бібліотеці для учнів 5-9 класів підготовлено перегляд літератури: «Хто вбитий був під Крутами. Воскресне і не вмре!» До уваги читачів пропонуються книги, статті з журналів, що розповідають про подію, яка відбулася 28 січня 1918 року біля станції Крути. Це, зокрема, книги: «Героїка трагедії Крут», «Крути. Січень 1918 року: документи, матеріали, дослідження, кіносценарії», праця В. Зарицького «Крутянська подія» та інші. З учнями 6-7 класів біля перегляду було проведено бесіду про цю сторінку в історії України.
Не забуваймо про Крути! Новий український дух, нова українська ідея, нова сила, нова віра. Подвиг юнаків під Крутами показав справжню українську еліту, її новий принцип – беззастережна незалежність, націоналізм і патріотизм. Герої не вмирають, вони залишають нам свою справу, свої ідеї. 

Немає коментарів:

Дописати коментар