понеділок, 14 січня 2013 р.

Вони воювали за Батьківщину


13 січня 2013 року минає 70 років з часу страти Немирівського підпілля. Але чи можна забути ті події, імена тих людей, які віддали своє життя за визволення нашого міста від  фашистських  загарбників? Пам'ять людська назавжди збереже їхні імена.
22 липня 1941 року фашисти захопили Немирів. У вересні 1941 року в селищі було створено підпільну патріотичну організацію, яку очолив Буко (Новіков) Анатолій Антонович. Будинок М.М. Улановського став конспіративною квартирою, активним учасником групи стала бухгалтер будинку відпочинку А.О.Брилінг. Патріоти встановили зв'язок з Вінницьким підпільним партійним центром, розгорнули активну боротьбу проти ворога.
Але провокатор видав ворогам керівників і учасників Немирівського підпілля. 10 жовтня 1942 року частину патріотів було заарештовано, а 13 січня 1943 року в присутності сотень немирівчан німці стратили підпільників.
До 70-х роковин страти немирівських підпільників у районній бібліотеці для дітей підготовлено перегляд літератури на тему: «Вони захищали Батьківщину» для учнів 6-9 класів. До уваги читачів пропонуються книги на воєнну тематику, праці наших земляків, які розповідають про підпільників та партизан Немирівщини.


Минуло багато років з часів страшних воєнних лихоліть, та людська пам'ять свято береже імена тих, хто віддав життя за свободу та незалежність Вітчизни. Чимало мемуарів, документальних і художніх творів написано про Немирівське підпілля та партизанську боротьбу в тилу ворога в роки війни, багато вулиць нашого міста названо на честь героїв підпілля. Відомий український письменник О. Довженко писав: « Партизани – це ті сини України, перед якими скинуть шапки цілі століття, якими пишатимуться цілі покоління і складатимуть про них думи і пісні».
 Сьогодні ми згадуємо імена героїв-підпільників Немирівщини і дякуємо їм за мужність, незламність, героїзм. 

Немає коментарів:

Дописати коментар