вівторок, 15 січня 2013 р.

"Себе ви обезсмертили навіки"


Війна… У цьому слові – біль і розпач матерів, стогін поранених, плач сиріт.
Напад фашистських загарбників не обійшов стороною й наше місто. Та жителі Немирова не підкорилися ворогові. Відважно і мужньо боролися вони проти загарбників. у вересні 1941 року тут була створена підпільна організація, члени якої встановили зв’язок з підпільниками Вінниці, добували зброю, готували людей до відкритої боротьби з ворогом.
Але знайшовся провокатор, який видав фашистам немирівських підпільників. Заарештованих відправили у фашистську катівню, що знаходилась в м. Вінниці.
13 січня 1943 року гетапівці зігнали жителів немирова на площу в центрі міста, де була споруджена шибениця. У цей день Олександр Євдокименко, леонід ведибіда, Алла Брилінг та Михайло Улановський були страчені.
Минуло 70 років з того страшного дня, але герої не вмирають, вони живуть і будуть жити вічно. Жителі немирівського району свято шанують світлу пам’ять про своїх героїв, про їх стійкість і мужність у боротьбі з ворогом.


В Немирівській ЦРБ пройшов урок історичної пам’яті "Тут в грізнім сорок третім полягли ровесники мої, відважні партизани", та організовано перегляд літератури "Себе ви обезсмертили навіки".

Немає коментарів:

Дописати коментар