вівторок, 22 січня 2013 р.

Нині свято нашого народу


До найсвітліших дат у новітній історії України на­лежить 22 січня 1918 року. У той день Українська Центральна Рада на Софійській площі в Києві проголосила Четвертим Універсалом са­мостійність України. Тоді ж Українська Центральна Рада ухвалила закони про 8-годинний робочий день, зе­мельну реформу, про грошову систему, державний герб УНР - Тризуб, грома­дянство УНР та було схвалено Конституцію Української Народної Рес­публіки. Україна відразу почала переговори з Англією, Францією і у  Бересті підписала договір з провід­ними державами світу та відкрила свої посольства.
Українська Центральна Рада підняла народ на боротьбу за відроджен­ня своєї державності, за свободу та неза­лежність від більшовицької Росії. А через рік на цій же площі було проголошено Злуку всіх українських земель (західних і схід­них) в одну Українську державу.
Кожного року відзначаємо День злуки всіх українських земель в єдиній собор­ній державі. На землях, що простяглися від річки Збруч далеко на схід аж поза Суми, Харків   і  Луганськ,  існувала тоді Ук­раїнська  На­родна Республіка. На заході ж була утворена Західно Українська Народна Республіка, що об'єднувала Галичину, Закарпаття і Буковину. Але український народ прагнув жити в одній спільній дер­жаві. І це здійснилося.
Для проголошення Акту Злуки до сто­лиці України Києва прибули представни­ки усіх українських земель. Пер­ший Президент України Михайло Гру­шевський в урочистій обстановці зачитав Акт про Злуку двох держав в єдину Укра­їнську державу.
Тисячі-тисяч людей і україн­ських вояків зібралися тоді на Софій­ській площі. Зі сльозами радості на очах та окликами "Слава" вони вітали цю історичну подію. А могутній передзвін сотень київських церков розніс цю вість народові України і цілому світові.
До цієї події в районній бібліотеці для дітей підготовлено перегляд літератури для учнів 5- 9 класів на тему: «Нині свято нашого народу. 22 січня – День Соборності України». До уваги юних читачів пропонуються книги, матеріали з періодичних видань, які розповідають про історію свята, про  важливі події української історії XX століття.
           

Уперше День Соборності України був відсвяткованй неофіційно. Тоді 22 січня 1990 року, ще у складі Радянського Союзу, тисячі людей, узявшись за руки, утворили живий ланцюг від Києва до Львова.
Соборність була надзвичайно важливою, певною мірою символічною, оскільки об’єднання українських земель було давньою заповітною мрією нашого народу.  На думку дослідників-істориків, наша сучасна Україна успадкувала демократичні традиції та державну символіку об’єднаної Української Народної Республіки.

Нам сестричка нині розказала,
Що давно колись (я добре знаю!)
У зимовий ранок засіяло
Сонце волі у нашому краю!
Вийшли люди перед храм Софії,
Де колись лунала княжа слава,
Хтось сказав: «Сповнились наші мрії!
Україна вільна вже держава!»
Хтось казав - і всі почули люди,
З Києва - аж ген поза Карпати!
Україна є, була і буде!
Вже її нікому не зламати!
                                  Леся Храплива.

Немає коментарів:

Дописати коментар