вівторок, 22 травня 2012 р.

Михайло Стельмах

      24 травня 2012 року минає 100 років з дня народження видатного українського письменника, нашого земляка - Михайла Панасовича Стельмаха.  Життя, яке письменник прожив із народом, обернулось на книги про народ і його долю.
    Творчість М. Стельмаха – самобутня сторінка в українській літературі. В його книгах поєдналися роздуми про землю і людей, що її засівають, про великі й ніжні почуття кохання, матір і материнство, з яким пов’язане на землі  все прекрасне.
      Михайло Стельмах є автором багатьох казок. Співучо-віршовані рядки нанизуючись, як разки намиста, вклада­ються у пам'ять легко, самі собою, щоб ли­шитися там відразу і надовго.
      Романи М. Стельмаха "На нашій землі", "Великі перелоги", "Кров людська – не водиця", "Хліб і сіль" "Правда і кривда" – це твори про українське село та його піввікову історію. За роман "Чотири броди" Михайлу Стельмаху було присуджено звання лауреата Державної премії України імені Т.Г. Шевченка.
      До ювілейної дати з дня народження чудового українського письменника районна бібліотека для дітей до уваги учнів 1- 9 класів підготувала перегляд літератури: "На лебединих крилах". Тут зібрані матеріали про життя і творчість  письменника,  твори для наймолодших читачів дитячої книгозбірні, зокрема," Казки Михайла Стельмаха", поетична збірочка  "Ой весна-зоряночка", книжечка казок за народними мотивами "Непослушко Довгі Вушка і Дзвінок", також збірки програмових творів для учнів 7 класу  - автобіографічні повісті "Гуси-лебеді летять…", "Щедрий вечір" та романи Михайла Стельмаха.


Мета даного книжкового перегляду – викликати у  юних читачів інтерес до життя і творчості українського письменника, бажання познайомитися з його творами, тому що кращі риси героїв  Михайла Стельмаха – риси людини майбутнього.   


Немає коментарів:

Дописати коментар