четвер, 22 листопада 2012 р.

У сонячній країні Миколи Носова


Ось вже не одне дитяче покоління дружить з героями талановитих книжок Миколи Мико­лайовича Носова. Осяяні сонячним гумором та запальними хлоп'ячими фантазіями, ці книжки захоплюють сучасних дітей, як колись і їхніх батьків, радісною, невтомною вигадкою.
 До Дня народження видатного дитячого письменника у районній дитячій бібліотеці підготовлено перегляд літератури для молодших школярів, учнів 1- 4 класів. Тут зібрані книги автора для дітей та про дітей, які наповнюють полиці дитячої книгозбірні.


Микола Носов народився 23 листопада 1908 року в Києві. З раннього дитинства визначилися творчі на­хили майбутнього письменника. Як і багато знаменитих письменників, він спо­чатку вигадував казки та оповідання просто так - для свого маленького сина. А згодом одне своє оповідання, яке називалося «Витівники», відніс до журналу «Мурзилка». Оповідання надруку­вали. Було це в 1938 році. За цим оповіданням з'явилися інші: «Тук-тук-тук», «Живий капе­люх», «Огірки», «Фантазери» тощо. Вони друку­валися в дитячих журналах та газетах. Голо­вними героями його оповідань стали симпатичні хлопчики, які у всіх пригодах та пустощах ви­ступали завзятими фантазерами і великими плутаниками.
Це прості діти - часом неспритні, часом боягузливі, але завжди безпосередні. Для створення своїх образів письменник не корис­тувався розгорнутим описом, йому достатньо виразного діалогу чи комічного випадку, щоб точно змалювати характер того чи іншого пер­сонажа. Сюжети Носова гострі, динамічні, напо­внені потішними, кумедними ситуаціями. Крім веселих оповідань, Носов написав декіль­ка повістей про шкільне життя: «Весела сімейка» (1949 р.), «Щоденник Миколки Синицина» (1950 р.), «Вітя Малєєв у школі і вдома» (1952 р.). За остан­ню повість у 1952 році автор отримав Державну премію.
Пізніше до відомих вже героїв приєд­нався ще один, на цей раз - казковий. Ним став Незнайко, пригодам якого автор присвятив серію повістей-казок. Перша казка побачила світ у київ­ському журналі «Барвінок» не тільки в оригіналі, а й в українському перекладі.
Саме Незнайко та його весела компанія друзів-коротульок принесла автору велику славу. У гумористичній, емоційній формі в трилогії дітям подається широкий пізна­вальний матеріал з різних галузей науки, техніки і мистецтва, вирішуються морально-етичні питан­ня. За жартівливими пригодами ненав'язливе під­креслюється несумісність хвалькуватості, чван­ливості, задавакуватості зі справжніми, щирими, добрими відносинами між людьми.
Творчість М. Носова має велике значення в літературі. Дуже важливими особливостями його гумористичного таланту була здатність від­кликатися на актуальні проблеми виховання та вміння в захоплюючій, цікавій формі вирі­шувати важливі моральні проблеми особистос­ті. Його книги перекладені майже сотнею мов світу. За його творами в театрах ставили п'єси, знімали мультиплікаційні та художні фільми. Найвідоміші з них - «Пригоди Толі Клюквіна» (1964 р.) і «Фантазери» (1965 р.). А у наші дні Незнайко навіть став героєм комп'ютерної гри.

Немає коментарів:

Дописати коментар