середа, 30 квітня 2014 р.


В щасливі дні і в дні сумні

іду з дитинства до Тараса

Кобзаря необхідно згадувати, й пам’ятати і мати в своєму серці повсякчас, 2014 – рік великих Шевченкових роковин.


У Немирівському коледжі будівництва і архітектури в співпраці з центральною районною бібліотекою пройшов тиждень української мови і літератури "Нам вічно іти до Тараса", присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.



На протязі цих днів було проведено заходи: науково-теоретичну конференцію "Шевченко – це голос української душі", "У весняний день – весняні голоси" – конкурс вірша і пісні, "Ти так любив її Тарасе, її – Україну свою" – конкурс театралізованих сценок, заключним етапом була вікторина "Що знаємо про Шевченка".



Студенти та викладачі коледжу передали присутнім любов до великого поета, котрий став душею і серцем України.

вівторок, 29 квітня 2014 р.

Наші майстрині-чародійки


"Бібліотека – це той храм, де завжди народжується й зберігається духовність", - В. Сухомлинський.
А про нашу Немирівську центральну районну бібліотеку ще хочеться додати – це місце, яке гуртує умільців, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, які присвятили життя збереженню національної культури.
Ось і в ці чудові квітневі дні у рамках проведення звітного концерту аматорів сцени Немирівського району працівникам бібліотеки було організовано виставку виробів майстрів народного мистецтва, які покликані прикрасити наше життя, ощасливити, подарувати радість і задоволення.
"Із бездоння віків, з неосяжних років, з незлічених глибин родоводу дивна врода співучих прийшла рушників – їх цінують, як мудрість народу", - виринають у пам’яті слова, коли дивишся на вишивані рушники Книш Світлани. Зачаровують краєвиди на картинах Шенк Галини Осіївни.
Красу і затишок створюють у своїх вишивках Ольга Демиденко, Ольга Січкар, Ірина Слюсарчук, Олена Гайдей. У веселковій гамі кольорів сяють квіти вишиті стрічками Штепою Л.М., дару Ольги Загній торкнулися, як дива, уміння з природного матеріалу створювати казкові букети та пейзажі, та флористикою олени Мельник. Галявиною різнокольорових квітів-прикрас зі стрічок розквітли вироби Мазко Ірини. Ляльки виготовлені руками Ольги Рудник нікого не залишили байдужими.

       
Творча молодь – весняне розмаїття їх виробів – вишивки, бісер, писанки, мотанки: Алла Гайдей, Магденко Альона, Тетяна і Василина, Лучинська Ірина.
Вони відчули у собі талант не для того, щоб мовчати, а поділитись з нами.
Краса думок, учинків, хороша музика, спів, картини, чудові вишивки…, якщо усвідомити все це і полюбити, то хіба не зміниться світ людини на краще?

понеділок, 28 квітня 2014 р.

Перше знайомство з бібліотекою

Районна бібліотека для дітей приділяє велику увагу пошуку активних форм популяризації літератури, які забезпечують формування у дітей щоденної потреби в читанні книг.
Саме з цією метою були проведені екскурсії для учнів 1-А, 1-Б та 1-В класів НВК № 2 (класоводи Дем’янишена Л.В.,  Чернецька О.І., Вітович О.І)
Завідуюча районною бібліотекою для дітей Семененко Г.П розповіла про бібліотеку для дітей, познайомила учнів з правилами користування бібліотекою та книгою, тематичними  полицями дитячого фонду.
Бібліотекар Гайдей О.Д. проінформувала про нові надходження літератури для дітей та провела вікторину по казках.  
Цікавим,захоплюючим доповненням до  екскурсій стала зустріч маленьких читачів з Королевою Книг (бібліотекарем Семенько Л.А.). Для того, щоб стати читачами дитя-чої книгозбірні, діти відгадували загад-ки, розповідали вірші, прислів’я, приказки про книгу, про рідну Батьківщину, про сім’ю,  родину.
На згадку про зустріч Королева Книг вручила кожному першокласнику "Посвід-чення читача районної бібліотеки для дітей" та запросила їх читати книги.



пʼятниця, 25 квітня 2014 р.

Пишу свою писанку воском і серцем


"Писанковий рай" – саме під такою назвою напередодні Великодня у читальній залі Немирівської центральної районної бібліотеки було проведено майстер-клас по писанкарству. На який бібліотека запросила батьків і дітей, щоб долучитися до збереження і примноження українських традицій.
Ще Тарас Шевченко писав: "Писанка – храм душі, в який народ вписує у віщих знаках своє життя, свій дух, свою красу…"
Багато учасників майстер-класу розписували власноруч першу у своєму житті писанку.





вівторок, 22 квітня 2014 р.

Пише писанки бабуся, пише мама, пишу я…

Великдень, Христове Воскресіння. Людство відзначає цей день уже тисячі років та зібрало чимало способів вшанування Воскреслого Христа, що сформувалися у традиції та звичаї. В Україні з давніх-давен існує чудовий звичай – виготовляти писанки. Писанка в своїй символіці поєднала давнину дохристиянських часів, наше сьогодення і віру у вічність.
В районній бібліотеці для дітей з ініціативи о. Василія та керівника танцювального ансамблю "Ритм" Андрієнко Л.О. при підтримці батьків був проведений масовий захід по підготовці до святкування Великодня. В рамках заходу  вчителька молодших класів НВК № 2 Дробаха В.Г.  з учасниками ансамблю "Ритм" провела майстер-клас по створенню писанок. Захід розпочався із благословення о. Василієм дітей на святу справу – написання писанок та спільної молитви.



Валентинина Григорівна розповіла учням про традиції фарбування яєць, символіку елементів української писанки та особливості святкування Великодня в Україні. Діти із задоволенням ознайомилися з технікою розпису за допомогою воску, дізналися про те, як правильно виводити узори спеціальним інструментом – писачком. 



Учасники. вкладаючи душу, проявляли творчість та фантазію у розписуванні писанок. Писанки дітей були різні, не схожі між собою, різнилися нанесеними елементами і символами.  Адже власними руками розмальована писанка – найкращий подарунок рідним людям.





До уваги учасників заходу було запропоновано перегляд літератури: "Величне свято Воскресіння".



Для всіх українців, не залежно від традицій, Великдень – світлий день весняного свята. Христос Воскрес! Всім гарних свят!

четвер, 17 квітня 2014 р.

Любов до книги починається з дитинства

Книга займає значне місце в нашому житті і є могутньою надихаючою силою для кожного із нас.  Незважаючи на те, що ми живемо в добу комп’ютерів та телебачення й основну інформацію отримуємо саме з них, навіть найновіші інформаційні технології ніколи не зможуть зменшити роль книги в житті людини. Ніякий комп’ютер не зможе ознайомити дитину зі світом так, як книга. Книга – вічна і неповторна.
16 квітня на гостину до районної бібліотеки для дітей завітали учні 1-А класу НВК № 1 (класовод Сердюк І.А.). Учні із задоволенням прогулялися "вулицями Книжкового міста". Завідуюча районною дитячою бібліотекою Семененко Г.П. ознайомила першокласників з фондом бібліотеки. Дітям дуже сподобались книжкові виставки, на яких поряд з книгами демонструються поробки з паперу, вироби з пластиліну, бісеру та насіння, створені власними руками.

     Під час екскурсії діти дізналися про важливу роль бібліотеки в житті людини, правила користування та режим роботи бібліотеки та про призначення читального залу та абонементу. До уваги малюків було підготовлено перегляд літератури: "Мандрівка у Країну казок".

Першокласники оплесками зустрічали Королеву Книг (бібліотекаря Семенько Л.А.), яка завітала на свято. 

Цікавим доповненням до екскурсії стала захоплююча вікторина "Відгадай героїв казок" та аукціон загадок.

 На згадку про перше відвідування бібліотеки діти отримали "Посвідчення читача". Свято-знайомство з бібліотекою пройшло в дружній, теплій атмосфері та надовго запам’ятається маленьким читачам.

пʼятниця, 4 квітня 2014 р.

Я виріс тут і край мені цей дорогий







У читальній залі Немирівської центральної районної бібліотеки учасники літературно-мистецького клубу "Криниця" та гості зібрались на чергове засідання. На якому відбулась зустріч з Іваном Степановичем Волошенюком – Заслуженим журналістом України, членом Національної Спілки Письменників, автором більш, як двох десятків книг та його дружиною Ганною Леонтіївною.



Народився відомий прозаїк, публіцист 3 липня 1938 р. в селі Ометинцях Немирівського району, про яке у своїй новій книзі "Душа моя - Ометинці" написав, що Ометинці "найрідніше у світі село", а сама книга – це "сповідь перед селом".


Перед початком зустрічі Іван Степанович та Ганна Леонтіївна відвідали кімнату-музей М. Вовчка у НВК № 2. Завідуюча музеєм Вікторія Володимирівна Братусь провела екскурсію. Письменник залишив свій запис у книзі відгуків.


За традицією було підготовлено книжкову виставку "Я виріс тут і край мені цей дорогий", на якій розмістились книги автора.


Під час зустрічі Іван Степанович Волошенюк поділився своїми планами на майбутнє, розповів про свій життєвий та творчий шлях. Давав відповіді на запитання присутніх.


Під час зустрічі Волошенюк І.С. подарував бібліотеці та всім бажаючим свої книги з дарчим надписом.



вівторок, 1 квітня 2014 р.

У світ дитинства -  через книгу

Щорічно під час весняних канікул у бібліотеках України для дітей проходить Всеукраїнський тиждень дитячого читання, започаткований в 1993 році.
      Читачі його люблять і чекають з нетерпінням. Це час, сповнений дивовижного книжкового розмаїття. Знайомство з новими книжками, літературні подорожі, ігри та вікторини, різноманітні конкурси, презентації - і все це супроводжується приємними несподіванками. 
Всеукраїнський тиждень дитячого читання у Немирівській бібліотеці для дітей розпочався представленням книжково-ілюстративної виставки "Читати – це круто! Читати – це модно!" для учнів 5-9 класів, яка яскраво ілюстрованими книгами зацікавила юних користувачів.
     Тиждень має на меті ознайомити дітей з кращими зразками української та світової літератури, створення позитивної мотивації до читання. Протягом тижня юні користувачі отримали багато корисної інформації, здійснили своєрідну мандрівку до неосяжного всесвіту цікавих та корисних книжок.
В рамках тижня  дитячого читання були проведені різноманітні заходи. З учнями 6-х класів була проведена віртуальна мандрівка: "Архітектурні пам’ятники книзі у світі", під час якої діти дізналися, як багато в оточуючому нас світі пов’язано з книгою та читанням. В ході мандрівки містами світу учні познайомилися з архітектурними пам’ятниками книзі.
    Для учнів 3-х класів був організований хіт-парад улюблених журналів: "Журнальна карусель запрошує". З учнями 4-х класів проведена гра-вікторина: "Мандри казковими шляхами Андерсена" до дня народження данського казкаря. Під час цих заходів практикувались проведення бібліографічних оглядів літератури. Вони допомагають якнайкраще розкрити книжковий фонд бібліотеки, ширше популяризувати художню, науково-популярну, пізнавальну та довідкову літературу. 

 
На завершення тижня дитячого читання з учнями 4-5-х класів пройшов конкурс бібліотечних ерудитів: "До книги всі шляхи відкриті". Діти відгадували загадки, впізнавали героїв творів української та світової літератури, залюбки знаходили відповіді на запитання, підтверджуючи свої глибокі і різнобічні знання.