понеділок, 29 січня 2018 р.

На Аскольдовій могилі - України цвіт

Бій під Крутами – став символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.  Цей страшний бій, що відбувся 29  січня 1918 року на залізничній станції Крути біля селища Пам’ятне, що за 130 кілометрів на північний схід від Києва,  залишив в пам’яті нащадків сум, гордість, пекучий біль … 
Бій тривав майже п’ять  годин поспіль між чотирьох тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів  та бійців вільного козацтва, який загалом нараховував лише чотири сотні вояків. Українці змогли затримати більшовицьку армію, вигравши для УНР трохи часу. Ця затримка дала змогу Центральній Раді заключити Берестейський мир 9 лютого 1918 року та зберегти молоду Українську Державу.
Подвиг студентів-крутян став символом мужності та беззастережної любові до власної Батьківщини. За часів радянської влади, про бій під Крутами забули на довгих 70 років, до отримання Україною незалежності. Тільки в останні роки історики почали активно вивчати наявні матеріали. І хоча зараз виникає більше питань, ніж відповідей, незмінним залишається один факт: битва під Крутами – одна з визначних сторінок історії України, яку ми маємо пам’ятати.
У 2006 році на місці бою встановлено пам'ятник, до нього йдуть і йдуть люди вклонитися героям, покласти квіти, вшанувати пам’ять хвилиною мовчання…
В Немирівській районній бібліотеці організовано виставку-повідомлення «На Аскольдовій могилі – України цвіт», на якій представлені документальні, історичні матеріали про Бій під Крутами, художні твори письменників та картини художників, присвячені пам’яті відважних юнаків, що полягли за Вільну Україну та за наше майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар