вівторок, 23 січня 2018 р.

Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг

22 січня вже традиційно Україна святкує День Соборності України – возз'єднання ЗУНР та УНР, яке відбулось 99 років тому.
22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в Єдину Україну. Роком раніше, у 1918-му, в той самий день було прийнято IV Універсал Української Центральної Ради, що проголошував незалежність УНР. Пройшло рівно 100 років з прийняття того доленосного документу, адже без незалежності УНР не було б і Акту Злуки.
Перше святкування Дня Соборності відбулось через 20 років після підписання Акту Злуки, у Карпатській Україні 22 січня 1939 року. 21 січня 1990 року – напередодні масового святкування Дня Соборності України, українці об'єднались у "живий ланцюг", який поєднував Київ, Житомир, Івано-Франківськ, Львів. Ідеологами такої акції були брати Горині, члени Народного Руху України. За різними підрахунками в акції взяли участь від 500 тисяч до 3 мільйонів українців. Офіційно "живий ланцюг" мав назву "Між Києвом і Львовом". Насправді ж, починався він від Стрия, що на Львівщині, далі Львів, проходив через Івано-Франківськ, Житомир та закінчувався в Києві. Всього довжина "ланцюга" нараховувала близько 700 км.
З 1999 року День Соборності відзначають офіційно. Починаючи із 2008 року у Києві щорічно створювали "живі ланцюги" на мості Патона, символічно з'єднуючи лівий і правий береги. А от у 2011 році в акції "живий ланцюг" до Дня Соборності України взяло участь 22 міста.
Немирівська ЦРБ не залишається осторонь таких подій та щорічно проводить заходи для відзначення Дня Соборності України. Цього року працівниками бібліотеки організовано книжково-ілюстративну виставку «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг» та проведено її огляд. Матеріали, представлені на виставці, відтворюють хронологію подій, які передували проголошенню Акту Злуки та процес становлення Єдиної України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар