четвер, 12 лютого 2015 р.

На спаленій землі Афгану твої герої, Україно, полягли.


     Засинають піски – невблаганно, пекуче і сухо,
     А у флягах – ні грама, ні краплі води.
     І прицільним свинцем огризаються "духи",
     Смерте, одведи, одведи, одведи...

Відповідно до Указу Президента України від 11.02. 2004 р., 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Він приурочений до річниці виведення військ СРСР з Афганістану. Всі ті, хто воювали на афганській землі і повернулися з Афганістану і ті, хто назавжди залишилися там, і ті, хто вірили в перемогу – довго чекали цього дня – 15 лютого 1989 року. Десять років йшла неоголошена війна. У тому поході обірвалися тисячі життів молодих радянських воїнів. Часто це були хлопчаки, яких іноді тягнуло на дитячі забави, але конституційний обов’язок зробив їх солдатами. А солдати не обговорюють накази. Вони їх виконують. Там, в ущелинах і на перевалах гористого Афганістану воїни-інтернаціоналісти довели: вони гідні продовжувачі слави ветеранів Великої Вітчизняної війни, вони – умілі їх учні.
До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в районній бібліотеці для дітей була організована виставка – роздум "На спаленій землі Афгану твої герої, Україно, полягли" для учнів 5-9 класів. На виставці представлені книги про події Афганської війни та портрети наших земляків – Козоріза Петра Володимировича і Мандролько Петра Пилиповича, які загинули в тій неоголошеній війні.
Вічний вогонь пам’яті не згасає над воїнами-інтернаціоналістами. Він попереджує, він закликає: не місце війнам в житті людей! Хай чорну війну навічно переможе світлий, чистий, ясний мир!


Немає коментарів:

Дописати коментар