вівторок, 24 грудня 2013 р.

Тендітна жінка із Орла збагнула душу нашого народу


           Талановитій письменниці, класику української літератури Марії Олександрівні Вілінській 22 грудня 2013 року виповнилось 180 років від дня народження. Під псевдонімом Марко Вовчок вона назавжди увійшла в історію не тільки української, а й світової літератури.
            Особливо дороге ім’я Марка Вовчка для немирівчан, адже саме в Немирові яскравою зорею засвітилася вона, як чудова письменниця.
            Марія Олександрівна разом зі своїм чоловіком О.В.Марковичем, відомим українським фольклористом і етнографом, автором музики до п’єси "Наталки Полтавки", який був призначений на посаду вчителя гімназії, приїхали у Немирів 28 серпня 1855 р. і проживали по 1859 рік.
            Перебуваючи у Немирові, Марія Олександрівна виїжджала в навколишні села та записувала з вуст людей українські народні пісні, прислів’я, приказки.
            Немирівчани свято шанують пам’ять про Марка Вовчка. Немирівська центральна районна бібліотека по краплині збирає все, що пов’язане з життям і творчістю письменниці. Особливо плідно у цьому напрямку ми співпрацюємо з місцевими краєзнавцями Дець В.С., Шенк Г.О. Денисенком М.Ф., з вчительським та учнівським колективом НВК № 2 в якій знаходиться музей Марка Вовчка.
            За останні роки музейна-кімната помітно поповнилась експонатами, відкрито нові розділи.
            Центральна районна бібліотека прийняла участь у святкуванні 180 річниці з дня народження Марка Вовчка, яке відбулося 23 грудня 2013 року в приміщенні НВК № 2.
            Було підготовлено книжкову виставку – портрет "Тендітна жінка із Орла збагнула душу нашого народу", яка складалася з трьох розділів:
- Господь послав тебе нам, кроткого пророка;
- Марко Вовчок і Немирів;
- Її сильний і прекрасний талант


            Завідуюча відділом обслуговування С.В.Слюсарчук провела огляд літератури, розміщеної на виставці.
            Усім кого цікавить літературне життя письменниці буде корисним бібліографічний покажчик "Немирівський період життя і творчості Марка Вовчка"В нього включено книги, статті із збірників, періодичних видань, які відкривають зв’язки Марко Вовчок з нашим краєм. Підготувала покажчик бібліограф-краєзнавець Суркова Т.Я.
            "У всесвіті мені відомі лише дві прекрасні речі: зоряне небо над нашими головами і почуття обов’язку в наших серцях", - ці мудрі і величні слова передають душу видатної української письменниці Марко Вовчок послідовниці ідей Т.Г.Шевченка, який високо оцінив творчість письменниці і назвав її "моя єдина доня", а себе "її рідним хрещеним батьком", присвятив Марії Олександрівні вірш "Сон".
            Сама ж Марко Вовчок так охарактеризувала свій життєвий шлях: "Я прожила весь свій вік ідучи однією дорогою і не звертаючи в бік. У мене могли бути помилки, слабкості…, але в головному я ніколи не опоганила себе відступництвом".



Немає коментарів:

Дописати коментар