вівторок, 17 грудня 2013 р.

Андріївські вечорниці


Щороку 13 грудня в Україні відзначають День святого апостола Андрія Первозванного. У народі це свято називали Калита. Чекали його всі, а найбільше - дівчата, адже напередодні цього дня вони збиралися разом і ворожили: яка з них першою заміж вийде, яке ім’я матиме майбутній чоловік, якої він буде вдачі і, навіть, як виглядатиме.
Україна - це країна зі своїми зви­чаями і традиціями, країна, багата на обряди, пісні, перекази. Нашу Батьківщину неможливо уявити без звичайних верби і калини, мальв під вікном, білої хати і вишиванок, вона славиться своїми таланта­ми, гострим розумом, гумором та щедрістю.
У День святого Андрія в районній бібліотеці для дітей з учнями 7-Б класу НВК № 2 (кл. керівник Сметанська Ю.А.) пройшли Андріївські вечорниці.
На абонементі для молодших школярів облаштовано інтер'єр української світлиці. На покутті – у вишитому рушнику ікона святого Андрія. У правому кутку  - піч з імітацією вогню. У печі стоїть горщик, біля печі – різьблений та мальований посуд, лопата, кочерга, рогачі.


Глядачами були учні 3-Б  класу НВК № 2 (класовод  Яхно О.М.)


Завідуюча бібліотекою для дітей Семененко Г.П. розповіла учням  про життя апостола Андрія, його служіння, проповідування християнського учення в Україні. 
Дівчата ворожили на черевичках. Складаючи взуття до порога, вони дізнавалися, хто швидше вийде заміж.


 Учасниці відтворили давні ворожіння на речах. Під тарілки клали: перстень, квітку, перли, віночок, монету, нитку.


 Діти в українських костюмах співали пісні, загадували загадки, розповідали гуморески, кусали Калиту.



Господиня (учениця Войтюк Катя) та бібліотекарі пригощали всіх учасників Андріївського вечора запашною Калитою та  варениками.


Спогади про свято надовго залишаться  в серцях всіх присутніх.




Немає коментарів:

Дописати коментар