пʼятницю, 13 грудня 2013 р.

Права дитини в твоїй країні


Права дитини – це певні можливості, які потрібні дітям для того, щоб жити і дорослішати. Це закони, які оберігають дитину, вони однакові для всіх, їх не можна втратити. Важливим документом, в якому зазначені права дітей, є Конвенція про права дитини, яка була прийнята в листопаді 1989 року Генеральною Асамблеєю  ООН.
З 9 по 13 грудня цього року в районній бібліотеці для дітей проводиться тиждень права. Розпочався тиждень  з презентації книжкової виставки: "Мої права – моя фортеця" Виставка складається з трьох розділів:
1 розділ "Закони в твоєму житті".
2 розділ "Наші права – щасливе дитинство".
3 розділ "Зростаємо  громадянами".
Книги, представлені на виставці, знайомлять юних читачів з правами та обов’язками дітей в нашій країні. Доповнюють  книги вислови видатних людей про значення прав  та законів у нашому житті.


11 грудня з учнями 4-А класу НВК №1 (класовод Змерзла Г.П.) бібліографом Петровою Л.О. було проведено бібліотечний урок: "Великі права Маленької людини". Діти ознайомилися з Конвенцією про права дитини за сюжетами літературних казок.


До уваги учнів підготовлено перегляд літератури: "Права та обов’язки в сюжетах казок".
На закінчення уроку бібліотекар абонементу молодших школярів Гайдей О.Д. порекомендувала дітям прочитати книги на правову тематику про своїх ровесників.


В рамках тижня права районною бібліотекою для дітей був організований диспут-роздум на тему: "Справжній громадянин. Хто він?" для учнів 9-Б класу НВК №2 (класний керівник Швець Л.В.) На захід були запрошені дільничний інспектор Якименко Ігор Михайлович та оперуповноважений кримінальної міліції у справах дітей Татунько Євген Валерійович. Вони розповіли дітям про те, що сучасне бурхливе життя створює багато цікавих та неординарних ситуацій, які потребують швидкого реагування. Тому необхідно знати і розуміти свої права. Як реалізувати свої інтереси, не зачіпаючи інтересів оточуючих, як поводити себе на вулиці у вечірній час, як уміти захищати свої права. На ці та багато інших запитань дев’ятикласники почули вичерпні відповіді правоохоронців.



У формуванні правосвідомості підлітків, вихованні в учнів почуття відповідальності та популяризації правових законів сприятиме  юним читачам книжкова виставка: "Юристом можеш ти не бути, але закони мусиш знать" .


Заходи в рамках тижня права мали на меті викликати учнів на відверту розмову, спрямувати пізнавальну активність старшокласників на самовдосконалення, творчий ріст особистості та розв’язання складних життєвих проблем. Забезпечити успіх діяльності дітей, запаливши в них віру у власні сили, почуття товариськості, взаємопідтримки, дружби і довіри.

Немає коментарів:

Дописати коментар