вівторок, 23 липня 2013 р.

Відлуння давнини глибокої



Щороку в Україні згідно з Указом Президента (№668/2008 від 25 липня 2008 р.) 28 липня в Україні відзначається День Хрещення Київської Русі-України. До 1025-ї річниці цієї визначної події в читальній залі Немирівської центральної районної бібліотеки організовано перегляд літератури під назвою «Становлення нової віри», де кожен читач  зможе дізнатися про те, що християнство є однією з найпоширеніших релігій світу. Воно охоплює три головні напрями – православ’я, католицизм, протестантизм.
Виникло християнство в І ст. н. е. серед іудеїв Палестини і незабаром поширилося на всю територію Римської імперії. На українських землях християнство утверджувалося протягом багатьох століть. Історичні джерела засвідчують присутність християнської віри у містах Північного Причорномор’я ще на початку нашої ери. Поширював християнство на наших землях і учень апостола Петра Папа Римський Климент ІV.  Першою відомою спробою офіційної християнізації вважається «Аскольдове хрещення»: у 860 р. Аскольд, перший з київських князів, прийняв нову віру. В 955 р. відбулося хрещення київської княгині Ольги. Нарешті, з 988 р., за князя Володимира, почався найпотужніший етап державної християнізації («хрещення») Русі. Хрещення киян, за літописом, відбувалося 988 р. в Києві на р. Почайні, притоці Дніпра. Відтоді почалося хрещення людей в інших містах і селах Русі.
У цілому ж хрещення Русі дало поштовх новим формам внутрішнього життя та взаємодії з іншими країнами, насамперед розвитку освіти. А ще, як сказав Лев Гумільов, "хрещення дало нашим предкам вищу свободу – свободу вибору поміж Добром і Злом, а перемога православ’я подарувала Русі тисячолітню історію".


Немає коментарів:

Дописати коментар