пʼятницю, 19 жовтня 2012 р.

Автор першої української Конституції

21 жовтня минає 340 років від дня народження гетьмана України Пилипа Орлика. До цієї дати в районній дитячій бібліотеці для учнів 5-9 класів організовано перегляд літератури "Славетний син України". Читачам пропонуються: довідкова історична література, книги, що розповідають про історію українського козацтва, життя та діяльність гетьмана Пилипа Орлика. Зокрема, праці О. Апанович "Козацька енциклопедія для юнацтва", Б. Сушинського "Козацькі вожді України", В. Гітіна "Орден козацького лицарства", Б. Крупницького "Гетьман Пилип Орлик", С. Гусака "Легендарні постаті України" та інші.
Відомо, що народився Пилип Орлик у місті Ошмяні не­подалік Вільно. Він не був українцем за похо­дженням: його батько - виходець із вельможно­го чеського роду, мати -- литовсько-білоруська шляхтянка. Проте, потрапивши у молоді літа в Україну, він назавжди пов'язав свою долю з долею придбаної Батьківщини, виявив себе послідовним патріотом, несхитним борцем за її незалежність.
Юнак закінчив Києво-Могилянську академію і завдяки блискучим здібностям та глибоким знанням швидко досяг визнання. У 34 роки - він уже генеральний писар Війська Запорозько­го, радник гетьмана І. Мазепи.
У 1709 р., після Полтавської битви, Орлик зму­шений був разом із прихильниками гетьмана вті­кати у Туреччину. Наступного року, по смерті Ма­зепи, козацька рада в Бендерах вибрала Орлика гетьманом. Він був визнаний шведським королем і турецьким султа­ном. Із Карлом XII новий гетьман укладає уго­ду, за якою зобов'язується не складати зброї доти, доки не звільнить Україну з-під Москви.
Наступним кроком Орлика став «договір і по­станова», укладені 5 квітня 1710 р. між гетьма­ном і козацтвом під назвою «Пакти і Консти­туція прав і вольностей Запорозького Війська». Конституція складалася з 16 пунктів і відкри­валася такою декларацією: «Україна обох боків Дніпра має бути на вічні часи вільною від чужо­го панування».
Україна мусила стати демократичною державою. Влада гетьмана обмежувала­ся Генеральною радою, до якої входили старшина, полковники та виборні депутати від кожного полку. Крім того,  для   вирішення   державних   справ при  гетьманові  тричі на рік  мав збиратися сейм із старшини, депу­татів і послів від Запорозького Війська. Усі посади урядовців мусили бути виборними, і гетьман не мав права при­значати когось своєю владою. Усі урядовці під­лягали генеральному судові, і гетьман без його присуду не міг нікого карати. Встановлювалося суворе розмежування між державним скарбом, яким розпоряджається генеральний підскарбій, і коштами, що знаходяться в особистому роз­порядженні гетьмана.
Пилип Орлик – гетьман України у вигнанні. Автор першої української Конституції, один з найбільш освічених людей свого часу. Вирізнявся широким кругозором, глибоким розумінням проблем суспільного життя, щирим патріотизмом. Як далекоглядний політик П. Орлик випередив свій чай, але йому не вдалося вибороти незалежність України. Гетьман залишився в пам’яті нащадків як великий патріот України.

Немає коментарів:

Дописати коментар