понеділок, 15 жовтня 2012 р.

Тієї слави козацької повік не забудем

11 жовтня 2012 року в районній бібліотеці для дітей відбулося чергове засідання історико-краєзнавчого гуртка "Кліо".


Бібліограф Петрова Л.О. коротко розповіла гуртківцям, учням 7–В класу НВК № 1  про історію козацького свята. У цей день ми вшановуємо славних українських козаків,  покровителькою яких вважається Богородиця.
Свято Покрови має древню історію, бо воно відзначається на честь події, яка відбулася  багато сотень років тому - на початку X століття у Константинополі в часи Візантійської  імперії. Тоді  вороги   оточили   місто. У Влахернському храмі, де зберігався омофор - головний покров Богородиці, молилися патріархи, імператор, зібралися багато мешканців міста. Всі молилися Богові, щоб Він захистив столицю Візантії від ворогів. У цей час блаженний Андрій зі своїм учнем побачили у виді­нні, як від вівтаря вийшла в оточенні багатьох святих Богородиця і свій омофор простерла над тими, хто молився, - ніби покрила їх. Це була ознака того, що Діва-Богородиця покриває своїми молитвами і своєю милістю всіх, хто звертається з молитвою до її Сина, Господа нашого Ісуса Христа.
З тих давніх часів це свято дуже вшановувалося в Русі. Багато храмів було збудовано на його честь. А особливо свято Покрови шанувалося українськими козаками, тому що вони як воїни, які стояли на захисті віри християнської, були постійно в небезпеці. Але покладали свою надію на Бога і молилися до Богородиці, щоб вона захищала їх, покривала своїм покровом і визволяла від несподіваної смерті. Саме тому в усі козацькі часи головний храм в центрі Січі був на честь Покрови Пресвятої Богородиці - свято вважалося престольним для козаків. Звідси виник і особливий, притаманний тільки Україні, вигляд ікони Покрови Пресвятої Богородиці - козацька Покрова. На ній Діва Марія зображена такою, що простирає свій покров, свій омофор над козаками, над гетьманами, над духовенством, які моляться і з надією звертають до неї свої погляди.
Діти ознайомилися з  книжковим переглядом: "Щоб козацька слава повік не пропала", в якому зібрана література з історії козацтва – славної  та героїчної сторінки минулого нашої України.


Далі учні об’єдналися у команди "Кіш"  та "Курінь" і виконували різні завдання: знайти швидше відповіді на підготовлені запитання до теми "Історія  моєї Батьківщини", "Запорізька Січ", продовжити прислів’я на козацьку тематику, розшифрувати вислів з історії українського козацтва "Запорозька Січ – козацька фортеця".



      Потім діти з керівником гуртка розглядали одяг українських козаків, знайомлячись з  особливостями козацьких сорочок, шароварів, шапок.
Капітани команд Тиркало Б. і Литвиненко Б. зачитали  заповіді козаків. Заняття супроводжували українські пісні на козацьку тематику і проходило у цікавій, невимушеній атмосфері. На завершення гуртківці отримали солодкі призи.

Немає коментарів:

Дописати коментар