середа, 10 січня 2024 р.

Степан Руданський – подільський сміхотворець

    У січні цього року відзначаємо 190 літній ювілей ще одного відомого земляка. Степан Руданський – український поет, перекладач, фольклорист, професійний лікар, народився 6 січня 1834 року на Поділлі у селі Хомутинці. Здобув освіту у Шаргородській бурсі, Кам’янець-Подільській духовній семінарії, а потім закінчив Петербурзьку медико-хірургічну академію. Його вчителем і наставником був відомий лікар-терапевт Сергій Боткін, який домігся для Руданського направлення до Криму. Після приїзду до Ялти, де він працював міським лікарем, з 1862 року Степан цікавиться історичним минулим і побутом греків, генуезців, караїмів, кримчаків, записує легенди, збирає фольклор.
У 1856 році поет написав свій найвідоміший твір — «Повій, вітре, на Вкраїну». З найбільшою силою поетичний талант Степана Руданського розкрився у його гумористичних творах, які найчастіше називають «співомовками». Це короткі віршовані оповідання, основою яких є народні анекдоти про класових поневолювачів та їхню потворну мораль. Фольклорному матеріалові поет надав великої соціальної гостроти, актуальності та викривальної сили. Писав С. Руданський також байки, поеми, драматичні твори, перекладав з багатьох мов. До літературної спадщини Руданського, основна й найцінніша частина якої була надрукована лише після його смерті, належать переклади («Слово о полку Ігоревім», уривки з «Краледворського рукопису», Верґілієва «Енеїда», перший повний в українській літературі переклад Гомерової «Іліада» та ін.) і збірники народних пісень з власних записів. З іменем Руданського пов’язане завершення формування в українській поезії віршованої гуморески як жанру.
Матеріали про життя і творчість поета представлені в нашій бібліотеці на виставці-портреті "Степан Руданський – подільський сміхотворець". Запрошуємо до перегляду!









Немає коментарів:

Дописати коментар