понеділок, 14 березня 2016 р.

Коло діє – зима відступає

Весни мої милі. Весни мої сині, з весни починається життя. Сонце – колесо котиться небесним обширом, квітуча весна прибавляє ходу, а за нею лине щебіт птахів і дзюркотіння струмків.
Останній тиждень перед Великим постом символізує проводи зими – Масляна, а ще має інші назви Масниця, Запусти, Заговини, Сирний, Колодій. Це безтурботне та пустотливе прощання з зимою і зустріч весни, яка несе відродження і сонячне тепло. Свято Масляної зародилось у древні часи, коли наші предки були язичниками. Після прийняття християнства обряди православної церкви тісно переплелися з традиціями язичництва.
Щороку свято Масляної проходить в різний час, дата святкування залежить від Великого посту, початок якого теж щорічно змінюється в залежності від дати Великодня. Цього року тиждень Масляної припав на період з 7 березня по 13 березня.
Протягом Масляної проводились різноманітні обряди, гостини, гуляння. От і в Немирівській центральній районній бібліотеці проведено фольклорне свято "Ой спасибі Колодію, що зібрав до купки" під знаком народних традицій. 


Присутні дізнались про історію свята, традиції та обряди, що лежить в основі масляних гулянь, в яких країнах відмічають свято проводів зими, знайомились з матеріалами книг, періодичних та довідкових видань, які розмістились на книжковій виставці "Колодій".


А яка ж Масляна без вареників та млинців. Головна страва у ці дні – це млинці зі сметаною, вареники із сиром, гречані млинці та інша обрядова їжа. Дотримуючись традицій, працівники бібліотеки – гарні господині, приготували страви, якими пригощали присутніх на святі.


На кожен день Масляної існували певні обряди. Пригадали і старовинний обряд, коли "для науки" прив'язували колодки-поліна тим парубкам, що не одружились попередньої масниці.



"Масляна, Масляна, яка ж ти мала – якби ж тебе сім неділь, а посту одна", - жартували учасники свята.



Немає коментарів:

Дописати коментар