середу, 30 березня 2016 р.

Пам'ятаєш, Немирове, жінку з сонячним серцем.


Ця диво-жінка залишила незгладимий слід у трьох європейських літературах – українській, російській, французькій.
"Ясною зіронькою українського письменства", - називав її Іван Франко, "Яке величне, прекрасне створіння ця жінка", - писав про неї Тарас Шевченко, а ще "кротким пророком та донею", - величав її Тарас Григорович.
Марія Олександрівна Вілінська – росіянка, що писала українською мовою, письменниця з чоловічим псевдонімом Марко Вовчок. Вона сама і її твори, мов вибух, привернули увагу читаючої публіки.
Яскравим, сповненим тривог і надій було життя письменниці. На своєму віку вона зазнала багато доброго і злого, радості і смутку, відданості і зрад, успіхів і поразок, захоплень і розчарувань.
Літературну діяльність Марія Олександрівна розпочала саме на Немирівській землі, у Немирові почався розквіт її творчості.
Подорожуючи по навколишніх селах – Ковалівці, Гуньці, Великій Бушинці, Мухівцях, Вовчку, Березівці збирала фольклорні матеріали, спілкуючись з селянами вона серцем сприймала народне горе, його безправ'я, злидні, безпросвітну темряву та насмішницьку сваволю. Це була ґрунтовна підготовка до літературної діяльності.
В кінці 1857 р. у Петербурзі виходить її перша книга під назвою "Народні оповідання".
На Немирівщині свято бережуть пам'ять про Марка Вовчка, її ім'я носить одна з вулиць Немирова, споруджено гранітний пам'ятник–погруддя, в приміщенні колишньої гімназії (нині НВК № 2) створено музей Марка Вовчка.
На базі НВК № 2 м. Немирова діє гурток Історико-мистецького краєзнавства, керівник гуртка педагог, ентузіаст своєї справи, завідувач музеєм Марка Вовчка – Братусь Вікторія Володимирівна.


29 березня відбулось розширене засідання гуртка присвячене саме життєвому та творчому шляху Марії Олександрівни Вілінської.
На засіданні були присутні представники Вінницького обласного центру дитячого та юнацького туризму.
Працівниками Немирівської центральної районної бібліотеки підготовлено книжкову виставку "Тендітна жінка із Орла збагнула душу нашого народу" та бібліографічний огляд літератури.


З науково-дослідницькою роботою виступив учень 10 класу Донець Олег.

Микола Федорович Денисенко – педагог, журналіст, письменник, дослідник-краєзнавець, який присвятив понад 30 років дослідженню та вивченню свого рідного краю, презентував гуртківцям свої книги про життя Марко Вовчок Немирівського періоду.



Марія Олександрівна, де б вона не жила, мріяла повернутися на Україну. У листі до молодшого сина Бориса вона писала: "Ти запитуєш, чи звикла я до Саратова? Нічого в ньому немає привабливого. Я віддала б його за одну гілочку чебрецю, що росте понад Россю в Україні…"

Немає коментарів:

Дописати коментар