понеділок, 29 лютого 2016 р.

Сім струн я торкаю, струна по струні.

Леся Українка…  Це ніжне і дзвінке ім’я належить до найвеличніших імен нашого народу. Псевдонім Лариси Петрівни Косач.
145 років тому, 25 лютого, на Волині, У Новоград Волинську народилась маленька Лариса Косач, яка виросте і стане великою Лесею Українкою – поетом, співцем краси і болю земного життя, совістю і гордістю свого народу.
Безтурботне, безхмарне дитинство для Лариси Косач закінчилось у дванадцять років, вона захворіла на туберкульоз кісток. Боротьба і праця, таким було її життя.
На літературний шлях Леся Українка ступила рано, батьки в цьому допомагали.
Перша поетична збірка "На крилах пісень" вийшла друком у Львові 1893 року. На крилах своєї музи понесла Леся українську поезію у широкий світ. У віршах письменниці – світ правди і волі, світ добра. Як писала Людмила Старицька-Черняхівська, що у поезії Лесі Українки, "…саме життя її, її страждання, її сльози, її зброя, її віра й любов".
Згодом виходять у світ: драма-феєрія  на три дії "Лісова пісня", драматична поема "Адвокат Мартіан", драма на п’ять картин "Камінний господар", драматична поема на дві дії "Оргія". Твори лесі Українки перекладені багатьма мовами світу.
З нагоди 145-річниці від дня народження Лесі Українки у Немирівській центральній районній бібліотеці розгорнуто книжкову виставку "Співачка досвітніх вогнів".


Кожен, хто завітав до бібліотеки мав змогу відкрити поезію Лесі Українки для себе сам, ширше дізнатись про життя відомої української поетеси, про коло її близьких та друзів, середовище, що живило і надихало її талант.


До засідання літературно-мистецького клубу "Криниця" бібліотекарем читальної зали Ткачук Л. було підготовлено цікаву розповідь про життєвий шлях Лесі Українки "Мріє не зрадь! Я так довго до тебе тужила".

Земний шлях видатної письменниці закінчився 1 серпня 1913 року у віці 42 роки – почався шлях у вічність, шлях у безсмертя.

Немає коментарів:

Дописати коментар