четвер, 19 вересня 2013 р.

"Вмираємо за Батьківщину!"


22 вересня - День партизанської слави. Свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента України "Про День партизанської слави" від 30 жовтня 2001 року № 1020/2001.
Патріотичний рух розгорнувся на території України, окупованої фашистською Німеччиною, з самого початку війни: радянський уряд своєю директивою від 29 червня 1941 року закликав до всенародного руху Опору нацистам, до створення партизанських загонів та підпільної діяльності.
 На території України діяла величезна партизанська армія - 55 з'єднань, майже 2 тис. загонів та самостійних диверсійно-розвідувальних формувань, в яких воювало понад 500 тисяч партизанів. 95 з них нагороджені званнями Героїв Радянського Союзу, а 183 тис. - орденами та медалями. Серед видатних партизанських діячів найвідомішими стали С. Ковпак, П. Вершигора, М. Наумов, С. Руднєв, Ю. Збанацький, П. Куманюк, О. Федоров та інші.
 За підрахунками істориків, у роки війни партизани України знищили 500 тис. німецьких окупантів, 407 гарнізонів, комендатур, поліцейських установ, 5 тис. ешелонів, 1,5 тис. танків, 200 літаків, 600 мостів тощо.
До Дня партизанської слави у районній бібліотеці для дітей до уваги юних читачів - учнів 6-9 класів підготовлено тематичний перегляд: "Вмираємо за Батьківщину!" Переглянувши книги на воєнну тематику, учні зможуть дізнатися про партизанський рух на Україні, зокрема на Вінниччині, в роки війни та  про людей, які рятували рідну землю від ворога, ризикуючи власним життям.
Партизанський рух став воістину всенародною боротьбою проти німецько-фашистських загарбників, справжнім другим фронтом в допомогу Червоної армії. Героїчний подвиг українських партизанів у Великій Вітчизняній війні назавжди залишається в народній пам'яті.


Немає коментарів:

Дописати коментар