вівторок, 30 квітня 2024 р.

 #Немирівбібліотека 1 травня естрадному співаку, солісту ВІА "Смерічка" й "Світязь" Василю Зінкевичу виповнюється 79 років. З цієї нагоди в стінах Немирівської публічної бібліотеки відбувся літературно-музичний захід "З Україною в серці" для слухачів Університету третього віку. Учасники заходу дізнались історію життя відомого артиста Василя Зінкевича — про захоплення дизайном народного костюму, наполегливість у роботі над собою та доленосні випадковості, без яких, можливо, ми б не знали українського співака таким, яким він є зараз.




пʼятниця, 26 квітня 2024 р.

 Фондом Східна Європа спільно з Українським інститутом створено онлайнкурс «Історія українського громадянського суспільства» на Освітній онлайнплатформі Зрозуміло! Онлайн-курс «Історія українського громадянського суспільства» про суспільно-політичні події та процеси на шляху становлення українського громадянського суспільства. Цей курс створений для представниць і представників громадського сектору, органів державної та місцевої влади, освітян, активної молоді. Він також точно буде корисним для всіх, хто цікавиться історією розвитку українського суспільства.

У цьому курсі ви дізнаєтеся про природу українських революцій і феномен масового опору та з’ясуєте, які цінності спонукають українців діяти у перспективі періоду незалежності.
Протягом курсу ви дізнаєтеся про:
• короткий історичний екскурс прояву цінностей українців від 1990-х років і дотепер;
• «Помаранчеву революцію», її передумови, перебіг і основних учасників;
• становлення й розвиток незалежних українських медіа;
• причини й передумови Революції гідності – протесту, який формував трансформацію всієї системи правил та інституційного поля держави;
• концепцію мультикультуралізму та її втілення в Україні;
• політичне та громадське життя кримських татар в Україні, а також про злочини росії на території Криму;
• історію українських громадянських рухів і спільнот на Сході України;
• силу і вплив об’єднання суспільства у кризових ситуаціях.



 Книжковий Ukrainian Fashion Week продовжується

Сьогодні на подіумі #український_детектив



вівторок, 23 квітня 2024 р.

 #Немирівбібліотека Талант письменника - яскрава демонстрація духовного начала всього людства. Уміння висловити свої почуття і переживання, думки і образи, події і відносини, і багато чого, що так чи інакше зв’язується з людським світоглядом - справжній дар. Сказати і бути почутим, знайти розуміння і відгук у серцях вдячного читача - це мета будь-якого автора. Далеко не всім вдавалося досягти її. А деякі навіть випереджали свій час, будучи натхненниками і законодавцями нових підходів, і нових поглядів.

Сьогодні, 23 квітня, відзначаємо День книги та авторського права.
Книга - це незамінний носій інформації. Завдяки книгам ми не тільки отримуємо простий і зрозумілий доступ до ідей і знань, моральних і духовних цінностей, ми торкаємося до справжніх творчих досягнень та розумінню краси нашого людства. У світі багатого культурного різноманіття, саме книга є певним вікном у просторі і часі, що відкриває перед нами різні цивілізації і соціальні культури, історичні повороти і неминучий прогрес.
З нагоди свята ми відкриваємо літературний подіум "Книжковий Ukrainian Fashion Week". На нашому подіумі представлені сучасні книги українських авторів, які користуються попитом серед наших читачів. Розпочинають наш тиждень моди – книги про кохання. Запрошуємо вас відвідати модний показ та обрати книгу-модель за вашими вподобаннями.



 #Немирівбібліотека

Є безліч дат, які відзначаються в Храмі Книг, бібліотеці,а сьогодні, 23 квітня, свято, яке напряму і опосередковано наше! Бібліотечне! - Всесвітній день книги та авторського права.
У квітні 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року. Це данина поваги до книг та авторів. Символічною є традиція святкування Дня книги у Каталонії, де цього дня вже понад 80 років дарують троянду за кожну куплену книжку, а також прийнято дарувати книгу близьким людям, тим, кого любиш.
Виставка – годинник «Настав час читати», яку підготувала Немирівська публічна бібліотека, присвячена Всесвітньому дню книги і авторського права. Кожна нова книга взята у бібліотеці, або куплена в магазині– це завжди подія та нове знайомство.
Тож вітаємо всіх наших читачів з Всесвітнім днем книги і запрошуємо до нашої бібліотеки, скористатися багатим та різноманітним книжковим фондом, переглянути наші цікаві та змістовні книжкові виставки!




понеділок, 22 квітня 2024 р.

 22 квітня - Міжнародний День Землі - свято чистої води, чистої землі, чистого повітря. Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для розв’язання екологічних проблем.

Сьогодні воєнні дії російського агресора в Україні завдають непоправної шкоди українському довкіллю, тому все частіше з трибун міжнародних майданчиків говорять про екоцид – масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу.
До Дня Землі у бібліотеці була проведена година цікавих повідомлень. Захід спрямований на те, щоб діти мали уявлення про стан навколишнього середовища, з дитинства вчилися звертати увагу на екологічні проблеми, не були байдужими до природи, розуміли й берегли її. Працівники бібліотеки до цієї дати підготували книжкову виставку «Не руйнуй гармонії земної».
Україні дуже потрібен МИР, але не любою ціною! Українці – мирна, добра і щира нація. Коли ворог у нашому домі і на нашій землі – ми будемо битись і захищати нашу землю.
Наша планета Земля – наш дім. Земля України – наш рідний дім!




вівторок, 2 квітня 2024 р.

 Сучасне цифрове середовище випробовує книжки і читання на стійкість, пропонуючи дітям широкий спектр альтернативних джерел для задоволення їх культурних, освітніх, дозвіллєвих потреб: соціальні мережі, відеоігри тощо.

Наша бібліотека, в рамках тижня дитячого читання, організувала для своїх читачів книжкову промоакцію "Читаємо разом". Читачі із задоволенням ділилися своїми думками про улюблені книги та з інтересом стежили за тим, що читають інші. Порадували малюки - легко йшли на контакт і урізноманітнили наші списки своїми улюбленими книжками.
Бібліотека пропонує актуальні новинки книг, які відображають тренди сучасності, відкривають нових авторів і мають цікавий, креативний дизайн.
Тож запрошуємо всіх, кому цікава книга, хто хоче ближче познайомитися з новими виданнями, вони чекають на вас. Українське – це модно! Тримаємо культурний фронт!





Книги – один із найкращих винаходів людства. Книги надихають, мотивують, розвивають, втішають, змінюють свідомість людей. Книги можуть рухати прогрес, а можуть бути зброєю. Дитячі книги не тільки розважають і розвивають, а й однозначно допомагають формувати думки і смак до життя у маленьких людей.

Щороку 2 квітня у світі відзначають Міжнародний день дитячої книги. Сьогодні цей день набуває особливого сенсу для українських дітей. Адже в умовах війни книги — спосіб повернутись додому, читати рідною мовою, відкривати для себе Україну у простий та цікавий спосіб.
У нашій бібліотеці є багато нових книжок найрізноманітніших жанрів. Кожна дитяча книга — це можливість поринути у світ із незвичайними персонажами, яскравими картинками та добрими емоціями. Книги розвивають дитяче мовлення та емоційність, допомагаюь фантазувати, перемагати свої страхи, співпереживати та співчувати, знаходити інформацію.
Читайте частіше книжки, відкривайте для себе нові незвідані світи!




1 квітня відзначив свій 40-річний ювілей сучасний український письменник Макс Кідрук. До вашої уваги віртуальна книжкова виставка, яка познайомить вас з творами ювіляра, наявними у фонді нашої бібліотеки

понеділок, 1 квітня 2024 р.

 #Немирівбібліотека 215 років з дня народження Миколи Гоголя.

Микола Гоголь народився 1 квітня 1809 року в селі Сорочинці Миргородського повіту Полтавської губернії. Незабаром після народження сина батьки перевезли його до села Василівки того ж повіту, де знаходився їхній маєток.
Згідно з сімейними переказами, батько майбутнього письменника походив зі старовинного українського козацького роду – був нащадком відомого козака Остапа Гоголя – гетьмана Правобережної України кінця XVII століття. Він помер, коли Миколі виповнилося 15 років.
Вихованням хлопця здебільшого займалася бабуся – Тетяна Семенівна, яка змалку заклала йому любов до рідного слова і пісні. Під її впливом юний Гоголь захопився збиранням українських народних пісень, прислів'їв та приказок, лексичного матеріалу для створення українсько-російського словника. Пізніше він так писав про українську пісню: «Якби наш край не мав такої скарбниці пісень, я б ніколи не зрозумів історії його, тому що не збагнув би минулого…»; «Моя радість, життя моє! Як я вас люблю! Що всі холодні літописи, в яких я тепер риюся, перед цими дзвінкими, живими літописами! Як мені допомагають в історії пісні!..»; «Це народна історія, жива, яскрава, барвиста, правдива, що розкриває все життя народу».
Микола Гоголь був українцем – і за місцем народження, і за самоідентифікацією. Однак імперська машина добряче попрацювала над тим, аби зламати українця. Зрештою, про спроби «приборкати» Миколу Васильовича свідчить і сумнозвісна друга редакція «Тараса Бульби». Однак ані це, ані аргументи про відсутність творів українською не роблять Гоголя «російським класиком». Він писав російською зокрема й тому, що іншою мовою його твори могли б ніколи не побачити світ. Гоголь – цілковито наш, український автор.