пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Історія великих страждань…

   11 квітня, у всьому світі відзначається пам'ятна дата — Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Саме в цей день в 1945 році в’язні концтабору "Бухенвальд" підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу й отримали шанс на життя.
   Відтоді пройшло немало часу, та страшні злочини проти людства не мають строку давності. Геноцид цілих народів, масові розстріли дорослих та дітей на «фабриках смерті» в окупованих нацистами країнах, тортури та непосильна каторжна праця знищили мільйони безневинних людей. Серед них і наші земляки, чиє життя обірвалось за колючим дротом концтаборів.
   Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За роки Другої світової війни через них пройшли 18 мільйонів осіб.
На території країн колишнього Радянського Союзу налічувалось близько 817 нацистських таборів примусового утримування цивільного населення та військовополонених, три з яких були розташовані в місті Києві. Це концтабори «Сирецький», «Бабин Яр» та «Дарницький».
   Щороку, 11 квітня, у багатьох країнах проходять різноманітні пам'ятні заходи, зустрічі колишніх в'язнів, поминання загиблих, поклоніння їх пам'яті, покладання квітів до могил та місць поховання жертв фашизму. Адже тільки зберігаючи пам'ять про ті страшні події і віддаючи шану загиблим і тим, хто вижив у тому, можна сподіватися на те, що подібне більше ніколи не повториться в людській історії.
   З нагоди відзначення пам'ятного дня в Немирівській головній публічній бібліотеці організовано виставку-реквієм "Історія великих страждань…"


 

 






Немає коментарів:

Дописати коментар