середа, 3 березня 2021 р.

Літературне сузір'я

       3 березня – Всесвітній день письменника.
  І сьогодні хочеться поговорити про Нобелівську премію в галузі літератури. Це найпрестижніша міжнародна літературна премія у світі. Створена разом з чотирма іншими Нобелівськими преміями за заповітом Альфреда Нобеля 1895 року, винагорода має бути отримана людиною, що створила «найвидатніші роботи в напрямку ідеалізму», вручається з 1901 року. Органом присудження Нобелівської премії є Шведська академія.
     Перший лауреат Нобелівської премії з літератури був французький поет Рене Сюллі-Прюдом, на «визнання поетичної композиції, яка свідчить про піднесений ідеалізм, мистецьку бездоганність та рідкісну комбінацію властивостей сердечності та розуму». Він отримав 150 782 шведських крон.
   Нагородження не проводилось 7 разів: у 1914, 1918, 1935, 1940–1943 роках. Чотири рази премія була розділена між двома авторами: у 1904, 1917, 1966 та 1974 роках. Два письменники не прийняли премію: Жан-Поль Сартр та Борис Пастернак (якому це було заборонено радянською владою).
   Єдиний раз премія була присуджена посмертно — у 1931 році Ерік Аксель Карлфельдт отримав премію, пробувши членом Академії протягом 20 років як секретар. Він був номінований двічі, але не погодився б надати премію самому собі.
     В Немирівській головній публічній бібліотеці діє виставка-калейдоскоп "Літературне сузір'я", на якій зібрані книги лауреатів Нобелівської премії з фонду бібліотеки.
Запрошуємо поринути у світ геніальних творів світової літератури.


 






Немає коментарів:

Дописати коментар