пʼятницю, 18 вересня 2020 р.

Вільна птаха Оксана Забужко

  19 вересня відзначатиме свій 60-літній ювілей українська письменниця, поетеса, есеїстка і публічна інтелектуалка – Оксана Стефанівна Забужко. Вона належить до числа найпопулярніших україномовних авторів сучасності. Її твори перекладено багатьма мовами.
   Писати вірші Забужко почала, за її словами, «з дописемного віку» - змалечку складала віршики, які записував і збирав її батько, Стефан Іванович Забужко, педагог, літературний критик і перекладач. Дебютувала юна письменниця з віршами в періодиці у 9 років.
  Ключовими у творчості Оксани Забужко є теми національної ідентичності і гендеру. Перший роман Забужко, «Польові дослідження з українського сексу», один із «засадничих текстів української літератури пост-радянського періоду», вийшов у 1996 році і викликав бурхливі та суперечливі реакції критиків і читачів. Письмо Забужко — стилістично новаторське і інтелектуально провокативне — викликало нерозуміння з боку деяких вітчизняних критиків, незнайомих із здобутками світової критичної думки і фемінізму зокрема. У той же час читачі сприйняли роман дуже добре, він став першим бестселером незалежної України і дав старт українському книжковому ринку.
  У її літературному доробку – кілька збірок поезій, повістей, оповідань, публіцистики, широковідомий роман «Музей покинутих секретів», ряд філософсько-літературних праць. Твори Забужко здобули також міжнародне визнання, особливо широке — в Центральній та Східній Європі. Її вірші перекладалися 16 мовами світу. 1997 року удостоєні Поетичної Премії Global Commitment Foundation (Фонду Всесвітнього Зобов'язання, США).
   Серед інших її літературних нагород — премії Фонду ім. Гелен Щербань-Лапіка (США, 1996), Фундації Ковалевих (1997), Фонду Рокфеллера (1998), Департаменту культури м. Мюнхена (1999), Фундації Ледіґ-Ровольт (2001), Департаменту культури м. Ґрац (2002) та ін. 
   Запрошуємо до перегляду виставки-персоналії "Вільна птаха Оксана Забужко", яка познайомить вас із творчістю письменниці.



 




Немає коментарів:

Дописати коментар