вівторок, 19 травня 2020 р.

Зламана доля – та не зламана воля


День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.
Мільйони людей рішеннями сталінської влади було безпідставно оголошено «ворогами народу», страчено фактично без суду і слідства, приречено на муки та голодну смерть у таборах чи на засланні. Репресій зазнали, як правило, найбільш обдаровані, працьовиті і соціально активні громадяни. 
Репресії завдали відчутного удару по всьому суспільству. Була понівечена доля мільйонів людей. В атмосфері страху, наклепів, насильства виховувалось ціле покоління людей.
Першою мішенню стали державні та інтелектуальні лідери українського народу, які були творцями і носіями ідей державності у 1917-1918 роках.
Другий тотальний і вбивчий удар було завдано по національній першооснові – українському селянству, яке споконвіку берегло генетичний фонд нації.
Третій удар влучив у саме серце. Було жорстоко знищено творчу еліту та духовенство.
Для відзначення Дня пам'яті жертв політичних репресій в Немирівській центральній міській бібліотеці було організовано виставку-реквієм "Зламана доля – та не зламана воля".
Наше спільне усвідомлення масштабів трагедії має стати запорукою торжества політики гуманізму, взаєморозуміння і миру. Наш обов’язок – пам’ятати, передавати нащадкам правду про минуле.









Немає коментарів:

Дописати коментар