вівторок, 11 листопада 2014 р.

Веселкова наша мова

9-го листопада ми відзначаємо велике свято - День української писемності та мови. Свято було встановлене Указом Президента України в 1997 році. А святкуємо ми його на честь українського літописця Нестора. Саме з нього, вважають дослідники, і починається писемна українська мова.
Мова - живий організм, який розвивається за своїми законами. Це нетлінний скарб століть, що передається від покоління до покоління і об’єднує минуле й прийдешнє. Це - спадкоємність не лише в межах роду, а й народу. Ще Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя. Мелодійна, ніжна, солов’їна - не вистачить слів, щоб описати нашу рідну українську мову. Сьогодні нею розмовляють близько 45 мільйонів людей, і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.
До Дня української писемності та мови в районній бібліотеці для дітей бібліотекарем Гайдей О.Д. була проведена мовознавча година: "Кращої, ніж рідна, мови не буває" з учнями 5-А класу НВК № 1.


Бібліотекарі підготували перегляд: "Веселкова наша мова" для читачів – учнів 5-9 класів. Підібрана література розповідає про історію української мови, її багатство та красу. До уваги юних читачів також представлені довідково-інформаційні джерела: словники, довідники, енциклопедії української мови.
Якими побачить українців світ - залежить від самих українців. Ми хочемо бути багатомовними та багатознаючими, хочемо належати людству. Хочемо бути в його розумі не мертвою, а сяючою клітиною, а для цього маємо засвітитися любов'ю до рідної мови. Тож давайте оберігати, плекати та звеличувати українську мову. Адже як сказав великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко, "мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб".

Немає коментарів:

Дописати коментар