вівторок, 2 лютого 2021 р.

Полинова доля Валер'яна Підмогильного

      Сьогодні, 2 лютого, виповнюється 120 років з дня народження й українського письменника, одного з найвідоміших представників Розстріляного Відродження - Валер'яна Підмогильного.

Народився письменник 1901 року в селі Писарівка Павлоградського повіту (зараз Синельниківський район) на Катеринославщині в бідній селянській родині. Коли йому було близько 14 років, батьки переселились до панської економії в селі Чаплі. Закінчив реальне училище, а потім ще вчився з перервами, через матеріальну скруту, на математичному та юридичному факультетах Катеринославського університету, який так і не закінчив. Друкуватися почав ще з школи під псевдонімом Лорд Лістер. У шкільному журналі він публікував свої пригодницькі оповідання. Літературна діяльність переривалась вчителюванням, працею у видавництвах.

Своїм духовним наставником у відчутті слова Підмогильний вважав Михайла Коцюбинського, достойно продовжуючи розбудову української словесності. Блискуче знана Валер'яном французька мова додавала його творам поетики — повнокровності фрази: живої, дихаючої, сповненої натхнення і пристрасті. Він зумів зблизити свою творчість із Західною літературою, сприймаючи враження нових літературних течій, доводячи стилістику до найвищих світових зразків свого часу. Роман «Місто» одна із знакових книг століття. Розповідь про долю юнака в тенетах мегаполісу, по суті живого хижого організму, що висмоктує совість людини. На відміну від традиційної селянської і соціальної тематики, акцент переноситься на урбаністичну проблематику, порушуються філософські питання буття, аналізується психіка героїв, а конфлікт розгортається між людьми з різними світоглядами. «Місто» вважається першим урбаністичним романом в українській літературі з новими героями, проблематикою та манерою оповіді.

Бажаючих дізнатися більше про життя і творчість письменника запрошуємо відвідати виставку-персоналію "Полинова доля Валер'яна Підмогильного", організовану працівниками Немирівської головної публічної бібліотеки.


        



Немає коментарів:

Дописати коментар