понеділок, 7 грудня 2020 р.

Чарівний світ Катерини Білокур

   7 грудня виповнюється 120 років з Дня народження видатної українки, художниці, майстрині народного декоративного живопису – Катерини Білокур. 
   Квіти, намальовані Катериною Білокур, упізнають одразу, бо вони ніби висять у повітрі і випромінюють світло. «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ», – сказав про Білокур Пабло Пікассо, якого вважають одним із найвидатніших митців XX століття. Між тим, Катерина Білокур, як і всі українські селяни в СРСР, не мала навіть паспорта. 
   Катерина Білокур народилася 7 грудня 1900 року у селянській родині у селі Богданівка Яготинського району Київської області. Малювати Катерина почала у дитинстві: патичком по снігу чи вологій після дощу стежці, вугіллям по усьому, де залишався слід. 
   Батьки не розуміли цього захоплення дитини, сварили її за «лінощі», а то і карали за «забудькуватість», коли дівчинка забувала про доручену справу, заглибившись у малювання. Читати і писати Катерина Білокур навчилася самотужки. І скільки вона потім не намагалася вступити до училища чи технікуму, показуючи свої малюнки – їй відмовляли, посилаючись на відсутність документа про семирічну освіту. 
   Як здобувала визнання, в яких умовах доводилось творити геніальній українській художниці ви дізнаєтесь з видань, які представлені на виставці "Чарівний світ Катерини Білокур". Матеріали виставки розкажуть вам про життя та творчість видатної мисткині, а також ви знайдете там роботи художниці.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар