середа, 4 березня 2020 р.

Основоположник української музичної культури – Михайло Вербицький


Сьогодні, 4 березня, виповнюється 205 років з дня народження Михайла Михайловича Вербицького. Народився видатний композитор у селі Явірник Руський, на Лемкiвщинi, де його батько, Михайло, був священиком. Коли Михайлові виповнилося 10 років, помер батько і ним та його молодшим братом Володиславом заопікувався їхній далекий родич перемишльський владика Іван Снігурський – один з найяскравіших діячів Української Греко-Католицької церкви.
У Перемишлі, тодішньому центрі українського духовного і національного відродження Галичини, розвинувся його музичний талант. Там він отримав добру європейську музичну освіту в співацько-музичній школі при греко-католицькому кафедральному соборі. Закінчивши гімназію, вступив до Львівської духовної семінарії, яку закінчив у 1850 році. Він став одним із найактивніших учасників українського відродження в Галичині як композитор, діяч театрального життя.
Композитор Михайло Вербицький — видатний прогресивний діяч української культури першої половини XIX ст. М. Вербицький плідно працював у різних галузях музичного мистецтва і створив низку талановитих хорових, оркестрових і музично-драматичних композицій. Його творчість мала особливо велике значення для демократичної культури західноукраїнських земель, що розвивалася в особливих і складних умовах.
Найвідомішим твором М. Вербицького стала пісня "Ще не вмерла Україна" на слова П.Чубинського, яка стала національним Гімном України.
Про історію створення пісні та утвердження її як національного гімну ви можете дізнатися ознайомившись з матеріалами виставки-портрету "Основоположник української музичної культури – Михайло Вербицький", яка розташована в Немирівській міській бібліотеці.






Немає коментарів:

Дописати коментар