понеділок, 14 січня 2019 р.

Казковий, фантастичний і чарівний світ Марії Приймаченко


Цього року виповнюється 110 р. від дня народження Марії Оксентіївни Приймаченко. Яскрава представниця “наївного мистецтва”, одна з найвідоміших українських художниць, лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1966).
Марія Оксентіївна дивовижно об`єднала у своїй творчості малюнок і живопис. Це – і живописна графіка, і графічний живопис водночас.
Твори Марії Приймаченко свідчать про те, що за ними стоїть велика, різноманітна школа народного мистецтва, багатовікова культура народу. Це ніби згусток емоційних вражень і від казок, і від легенд, і від самого життя. Також майстриня володіла бездоганним відчуттям ритму, її форми завжди добре узгоджені одна з одною. І водночас вони не статичні, а якісь особливо рухливі: рослини, навіть пелюстки квітів подані у взаємодії.
Всі елементи утворюють своєрідний ансамбль зі своїм ритмом і формами. В усіх роботах Приймаченко наявний оцей незмінний, спокійний, без кінця і краю орнаментальний рух.
Для вшанування пам’яті видатної української художниці в Немирівській ЦМБ відбулось засідання літературно-мистецького клубу "Криниця". Учасники заходу ознайомились з життям і творчістю мисткині, переглянули матеріали книжкової виставки-персоналії "Казковий, фантастичний і чарівний світ Марії Приймаченко" та відеофільм про її творчість.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар