середа, 28 листопада 2018 р.

Бібліофреш "Книгомода-2018"


Нещодавно до Немирівської міської бібліотеки на бібліофреш "Книгомода – 2018" завітали учні 5А класу НВК №2 (кл.керівник Литвиненко О.М.) Діти ознайомилися з новинками сучасної літератури українських та зарубіжних авторів, дізналися скільки невідомого, цікавого та інтригуючого приховують книги під своїми обкладинками. Кожен мав змогу вибрати книгу до душі. На завершення зустрічі діти переглянули лялькову виставу "Про мудру дівчинку Наталочку, легковажного Петрика та злу відьму Цигарку.
Всіх, хто цікавиться хорошою літературою та хоче познайомитися з новими книгами, запрошуємо до нашої книгозбірні.





пʼятниця, 23 листопада 2018 р.

Схилімо голови в скорботі


 

Кожну четверту суботу листопада Україна поминає жертв Голодомору. Мало знайдеться не тільки в історії України, а й світу, таких жахливих трагедій, як Голодомор 1932-1933 років, який випав на долю народу найродючішої і найблагодатнішої землі – України.
Голод – це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення здорової народної моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій.
Вшановуючи пам’ять жертв голодомору українського народу в Немирівській міській бібліотеці була організована книжкова виставка – реквієм "І досі чутно тихі голосочки: Три колоски… Три колосочки". Діти мали змогу  ознайомитися з книгами, які містять матеріал про Голодомор 1932-33 років, особливо краєзнавчого характеру. Сьогодні, коли від початку голодомору минуло десятки років, ми не маємо права забувати народне слово правди. Це наша історія, і ми повинні знати і пам’ятати її.                       
Згадаймо сьогодні тих, кого поглинув голодомор. Запалімо свічечку на підвіконні і помолімося, щоб таке страхіття більше ніколи не прийшло на нашу землю.




Бук – фреш “Все нове і краще для Вас”


Немирівська міська бібліотека для учнів 5В класу НВК №2 ( кл. керівник Патара А.О.) презентувала бук- фреш новинок, який складався з різних за тематикою книг. Діти мали можливість ознайомитися з новинками сучасної української та світової літератури, що надійшли до книгозбірні останнім часом.
Особливо зацікавили п’ятикласників  книги українських авторів Сашка Дерманського, Лесі Ворониної, Сергія Гридіна та інших. Незмінним інтересом у читачів користуються твори Люсі та Стівена Гокінг "Джордж", Клайва Льюіса "Хроніки Нарнії", та серія книг про Роздобудьків Мері Нортон. Діти із задоволенням гортали сторінки представлених на виставці книжок. Кожен отримав свою порцію літературних вітамінок!
На завершення зустрічі діти переглянули лялькову виставу на тему здорового способу життя.






четвер, 22 листопада 2018 р.

«Одинадцята заповідь» Анатолія Бортняка

Справжнє свято поезії відбулось в Немирівській міській бібліотеці. Захід приурочено до 80-річчя з Дня народження поета, публіциста, перекладача, літературознавця, нашого земляка Анатолія Агафоновича Бортняка. На свято завітали відомі письменниці Вінниччини Ніна Гнатюк та Тетяна Яковенко, які презентували збірку вибраних творів А. Бортняка «Одинадцята заповідь». Також на заході були присутні вдова Анатолія Бортняка – Галина Павлівна Бортняк та журналістка обласного радіо Тетяна Скомаровська, яка порадувала присутніх неперевершеним виконанням романсів. Приємно вразив виступом заступник міського голови з гуманітарних питань І. П. Дзюбак, який не тільки розповів про своє ставлення до творчості А. Бортняка, а й читав напам’ять його вірші. Також декламували поезію нашого земляка учениці 10-А класу Немирівського НВК №2. З музичними вітаннями виступили учні Немирівського НВК №1.
Дякуємо усім учасникам та гостям свята за гарний настрій та душевну атмосферу.

















Назустріч дітям відчиніть віконце свого серця


20 листопада — Всесвітній день дитини. З нагоди цієї дати до Немирівської міської бібліотеки були запрошені учні 2-х класів НВК №2 (класоводи Вітович Г.В. та Чернецька О.І.) на літературне свято "Чарівний світ дитинства". Свято пройшло весело, цікаво та яскраво: діти гралися в літературні та інтелектуальні ігри, проявляли творчі та акторські здібності. Особливий інтерес викликала лялькова вистава про хлопчика Неохочика. Для дітей була організована книжкова виставка "Назустріч дітям відчиніть віконце свого серця", яка познайомила маленьких читачів з правами, які надаються їм державою.
Приємно, що під час заходу діти отримали позитивні емоції та гарний настрій. На завершення зустрічі всі пригощалися солодощами та фруктами.


 









вівторок, 20 листопада 2018 р.

Свободу не спинити


День Гідності та Свободи в Україні відзначається щороку 21 листопада на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).
З метою вшанування загиблих під час масових акцій протесту на Майдані в Немирівській міській бібліотеці проведено годину пам'яті "Провісники Гідності". Діти дізналися про героїв Євромайдану, які заради свободи та кращого майбутнього свого народу поклали на вівтар найдорожче, що у них було – життя.
Історія революцій гідності, фотодокументи, творчість майданівців, художнє відображення боротьби за національну гідність у творах письменників – все це пропонується відвідувачам бібліотеки на виставці "Свободу не спинити". Ми маємо пам’ятати про цих мужніх людей, робити все можливе, щоб подвиг героїв Небесної сотні не був марним.
Тож, будьмо гідними пам'яті наших Героїв!


 


пʼятниця, 16 листопада 2018 р.

Толерантність – шлях до порозуміння


Щороку 16 листопада світ святкує Міжнародний день толерантності.
В сучасному світі толерантність розуміють як повагу і визнання рівності, відмову від домінування та насилля, визнання прав інших на свої думки та погляди.  Отже, толерантність має передусім на меті прийняття людей такими, якими  вони є, і взаємодію з ними  на основі згод. Надзвичайно важливо, щоб фундамент толерантності було закладено в дитинстві, бо чим старша людина, тим важче їй змінювати свою ідентичність. Діти і молодь - люди майбутнього: у них свій стиль, манери спілкування, своє мислення, вони несуть в життя свої норми. Було б добре, щоб однією з цих норм була толерантність. 
Більше про толерантність та її прояви можна дізнатись, переглянувши виставку-імпульс «Толерантність – шлях до порозуміння», організовану у Немирівській ЦМБ.

 


пʼятниця, 9 листопада 2018 р.

Чому я розмовляю українською?

День української писемності та мови - державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем - це день вшанування пам'яті преподобного Нестора-літописця - письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
Традиційно, в цей День покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою, проводять тематичні конкурси, акції тощо. А у Немирівській міській бібліотеці до Дня української писемності та мови було проведено флеш-моб "Чому я розмовляю українською?"
Читачі в цей день читали вірші про мову своїх улюблених поетів, мали змогу залишити відгук про те, чому вони розмовляють українською мовою і, що для них є рідна мова.
Бажаємо всім зберегти й утвердити українську мову, виплекану нашими пращурами.