четвер, 10 листопада 2016 р.

"Будь українцем! Читай українською!"

У День української писемності та мови в районній бібліотеці для дітей з учнями 5-8 класів пройшла акція "Будь українцем! Читай українською!". Акція була багата на різноманітні події:
·        інформ-досьє "Історія української мови"
·        мовознавча інтелект-вікторина "До мови серцем доторкнись"
· поетично-гумористична п’ятихвилинка "Рідна мово, ти квітуєш пелюстками слова"
·        презентація книжкової  виставки-експозиції "Торжество рідної мови"
·        флеш-моб "Скарби рідної мови"
Бібліограф РДБ Петрова Л.О. зупинилась на історії свята, висвітлила нелегкий шлях утвердження нашої мови.
Учасники свята отримали бейджики з написом "Говориш українською? Так" та власноруч виготовлені квіти-цукерки з написом "Мова-серце нації" у формі жовто-блакитного серця.
 На заході звучали поетичні та гумористичні рядки про красу, багатство, милозвучність рідної мови. Діти з задоволенням брали участь у вікторинах та мовних завданнях: "доберіть риму", "вставте  загублену букву", "продовжіть прислів’я", відгадайте ім’я казкового героя" та інших.

Учасники з задоволенням переглянули відеоролик "Цікаві факти про українську мову".

Справжньою окрасою свята мови став флеш-моб "Скарби рідної мови". У фойє працівники бібліотеки для дітей виклали з книжок інсталяцію у вигляді серця "Мова - серце нації" в кольорах українського прапора. Учасники тримали в руках ай-стопери з цитатами про мову. Кожний мав змогу висловити свою думку з приводу значення мови в житті людини, про те, як оберігати та примножувати багатство рідної мови.
 
Присутні мали змогу ознайомитись з документами книжкової експо-зиції "Торжество рідної мови".
У часи, коли монітори в наших помешканнях збільшуються, а книжкові полиці меншають, важливо заохотити дітей до читання книг, переконати, що книга – це не тільки джерело корисної інформації. Книги спонукають читача до навчання, – роботи його пам’яті, уяви, мислення. Вони дають простір для творчості.
Бажаємо всім зберегти й утвердити українську мову, виплекану нашими пращурами, адже вона створює індивідуальне обличчя країни і нації. Нехай материнське слово буде для всіх оберегом та духовним джерелом життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар