середу, 27 вересня 2017 р.

День партизанської слави України

22 вересня 2001 року, в день 60-тої річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Другої світової війни, в країні вперше відзначався День партизанської слави, встановлений Указом Президента № 1020/2001 від 30.10.2001.
День партизанської слави відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і самого життя.
6200 партизанських загонів і підпільних груп, які налічували близько мільйона людей, завдавали відчутних втрат гітлерівським військам на окупованій території, сприяючи просуванню частин і з’єднань Радянської Армії на захід.
За мужність і героїзм, виявлені в боротьбі з ворогом, 200 тисяч партизанів і підпільників нагороджено орденами і медалями, 223 з них визнані гідними звання Героя Радянського Союзу.
В цей день в Немирівській ЦРБ відбувся урок пам’яті «Велич народного подвигу». На захід були запрошені учні Немирівського НВК № 2. Присутні прослухали розповідь про партизанів області та району, бібліографічний огляд книжкової виставки «Україно моя! Моє серце і кров, Партизанська моя Україна!» на якій представлено книги про партизанські загони на території України та їх ватажків – С. Жалова, С. Ковпака, І. Калашника та ін. Також переглянули уривок з документального фільму «Партизанський рух. Щоденник», заснованого на матеріалах щоденника одного з організаторів партизанського руху на Чернігівщині Попудренка Миколи Микитовича.
Величний подвиг підпільників вартий вічної народної пам’яті. Молоде покоління, про їхні бойові подвиги, їхнє героїчне життя може дізнатися сьогодні тільки з їхніх розповідей, кінофільмів, творів художньої літератури. Наш обов’язок –  згадувати про них не тільки в свята, а кожного дня пам’ятати про тих, хто кував цю перемогу, хто загинув у цій страшній війні.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар