четвер, 18 травня 2017 р.

"Ой, яка ж гарна сорочка вишивана"

Щороку, у третій четвер травня відзначається Всеукраїнський День вишиванки. Ініціатором створення свята, присвяченого українському традиційному вбранню, стала письменниця, поет, журналістка та громадський діяч – Леся Воронько, яка запропонувала відзначати День української вишиваної сорочки. Свято — День вишиванки хоч і не так давно започатковане, але досягло протягом останніх років особливої уваги і розквіту, воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. 
Отож, у цей день у районній бібліотеці для дітей пройшов своєрідний парад найрізноманітніших вишиванок "Ой, яка ж гарна сорочка вишивана!" Працівники бібліотеки оформили книжкову виставку "Чудовий світ вишиванки" та познайомили читачів з найцікавішими фактами з історії вишиванок. Перші вишивки на території слов’янських країн мали більш релігійний зміст і оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі та всюди, де тіло було відкритим. А першим модником, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом став Іван Франко, котрий носив її під піджак із сучасним вбранням. На святі в усіх був гарний та піднесений настрій.
Вишиванка – це не просто одяг, це оберіг нації. Ми вбираємось в вишиванки не тільки для краси, а ще й для того, щоб зберегти наш рід. А головне показати всьому світу, що є така країна – Україна, яка має свою національну культуру, звичаї, традиції, історію. Отож, усіх зі святом вишиванки!




Немає коментарів:

Дописати коментар