четвер, 18 травня 2017 р.

Бібліотур «Відкриваємо Європу разом»

20 травня в Україні відзначатиметься День Європи. Тепер Україна не на словах стала частиною великої європейської родини. Адже запровадження безвізового режиму відкриватиме для українців нові можливості і наочний приклад, як змінити життя на краще.
День Європи — свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу 9 травня, а також офіційно в Україні щорічно у третю суботу травня з 2003 р.
9 травня вважається Днем народження Європейського Союзу.
Саме у цей день 1950 року міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман представив усьому світові своє бачення майбутнього єдиної Європи – ключ до миру та добробуту на континенті у той час, коли люди ще не відійшли від травм минулої війни, а Європа вже стояла на порозі третьої світової війни.
Тоді у Парижі Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління новій наднаціональній структурі. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир на нашому континенті.
Декларація Шумана вважається відправною точкою на шляху до Дня Європи.
Спершу Європейський Союз був заснований шістьма країнами (Франція, Італія, Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Люксембург), але після цього відбулось сім етапів послідовного розширення ЄС, що наразі нараховує 28 членів.
На Міланському саміті 1985 року лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати 9 травня як  „День Європи”.
У цей день ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію та, що найголовніше, наше спільне майбутнє. До того ж, День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС як політичної сили.
Україна — єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи.
У Немирівській ЦРБ відбувся бібліотур «Відкриваємо Європу разом».
На захід були запрошені учні Немирівського НВК № 2. Бібліотур розпочався з історії заснування Євросоюзу та Дня Європи. Продовжилась подорож Євровікториною та презентацією «Цікаві факти про країни Європи», з яких присутні почерпнули багато цікавої інформації. Завершенням  туру була презентація виставки-подорожі, мандруючи якою, учасники познайомились з письменниками країн Європи, визначними місцями та чудовими краєвидами континенту.














Немає коментарів:

Дописати коментар