середу, 15 квітня 2015 р.

Писанкова веселка

Коли в твоїй душі дзвонять дзвони, лагідне сонце пригріває землю, птахи співають, то це говорить про те, що прийшло довгоочікуване і найрадісніше свято – Великдень. Це свято встановлене у пам’ять воскресіння розп’ятого на хресті Ісуса Христа, воно відображає звершення найзаповітнішої мрії людства – подолання смерті, дає надію всім  на вічне життя.
Ось уже другий рік поспіль у районній бібліотеці для дітей з учасниками танцювального ансамблю "Ритм" ( керівник Андрієнко Л.О.) пройшов майстер – клас по створенню писанок. Його провела художник Оцупок Т. Ю. На свято були запрошені батьки та о. Василій. Захід розпочався із благословення о. Василієм дітей та батьків на святу справу – написання писанок та спільної молитви


Тетяна Юріївна багато знає про писанки, їхню історію, кольори та орнаменти, зміст закодованих символів, регіональні традиції розпису та безліч цікавого. Цією інформацією вона щедро ділилася з учасниками заняття. 


Під час заходу кожен із присутніх, не тільки діти, а й батьки, навчились робити писачки, розфарбовувати писанку, використовуючи традиційні орнаменти. 


Розповідаючи про секрети розпису писанки, майстриня зауважила, що "тільки очищена від усього негативного свідомість людини здатна відчувати і творити, адже писанку пишуть не руки, а душа".   
Учасники, вкладаючи душу, проявляли творчість та фантазію у розписуванні писанок: фарбами, воском. Свічки для розпису воском подарував о. Василій. 













Писанки дітей були різні, не схожі між собою, різнилися нанесеними елементами і символами. Адже власними руками розмальована писанка – найкращий подарунок рідним людям.



До уваги учасників заходу було запропоновано книжкову виставку: "Величне свято Воскресіння". Книги з виставки розповідають про історію свята, традиції його святкування, пасхальні страви та техніку писанкарства.



Великдень – свято Божого Воскресіння, час подяки, прощення та віри в добро. Це свято об’єднує людей із різних куточків України, дарує надію на мир злагоду і благополуччя.

Немає коментарів:

Дописати коментар