понеділок, 2 лютого 2015 р.

Крути – серця вічний неспокій

Берестечко, Лисоня, Крути…  Все це трагічні сторінки нашої історії і водночас найгероїчніші, яку вписали 29 січня 1918 року кількасот мужніх юнаків-добровольців, які ніколи зброю в руках не тримали, - студенти Київського університету Святого Володимира та учні гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства. Їх було триста. І вони наклади головами за волю України.
Бій під Крутами мав вирішальне історичне значення: він на кілька днів зупинив окупацію Києва, що дало можливість успішно закінчити мирні переговори у Бресті.
Крути стали початком нової доби в історії України. "Під Крутами", - пише Б.Мартос – було справді вбито і поранено біля 300 юнаків, кращих синів України: юнкерів, студенти високих шкіл, учнів технічних шкіл, гімназистів старших класів і 11 старшин, половина учасників бою. Це – наші герої. Святочно відзначаємо їхню світлу пам’ять…"
У Немирівській центральній районній бібліотеці розгорнуто книжкову виставку "Крути – назавжди в пам’яті і серці", та проведено годину пам’яті "Триста хлопців, соколів, рекрутів в бій останній двинулись на Крути!". Бібліотекар читальної зали Л.Ткачук розповіла історію подій, які пов’язані з Крутами.
Учні читали вірші П.Тичини "Пам’яті тридцяти", Г.Булаха "Крути", П. Шкраб’юка "Бій під Крутами", І. Багрійчук "Дзвін із Крутів", Г.Гармаш "Безсмертні", Г.Сірої "під Крутами".

Самовідданий подвиг героїв Крут тривалий час замовчувався. Сьогодні ж їм віддаємо шану.



Немає коментарів:

Дописати коментар