четвер, 22 січня 2015 р.

Хай різдвяна добра казка подарує тепло й ласку

У народі кажуть: скільки днів – стільки свят. До новорічно-різдвяних свят у Немирівській центральній районній  бібліотеці оформлено книжкову виставку "На добрі свята – добрим людям".
Різдво – одне з найбільш шанованих свят в Україні, адже у Святий Вечір сходить вечірня зоря, яка сповіщає всім людям про велике чудо – народження Сина Божого.
Надзвичайно урочисто в Україні відзначають Різдвяні свята, у звичаях яких вияв найвищих людських чеснот – національне почуття солідарності, шанування людини, її пам’яті, працьовитість, гостинність, співучість, єдність і святість родини, бажання ділити радість з іншою людиною.
 У світлий і благовісний час відродження та розвитку української національної культури, пропаганди народного мистецтва, фольклорних скарбів і святкування Різдва Христового у м. Вінниці пройшов фестиваль народної творчості "Різдвяне диво" у якому прийняли участь працівники культури Немирівського району.
Виставку виробів народно-ужиткового мистецтва було оформлено бібліотекарями Немирівської центральної районної бібліотеки та художником районного будинку культури Шильніковою Л.
Під час підготовки до якої у бібліотеці було проведено майстер-клас з витинанки "Як у хаті витинанка, то й добро стоїть на ганку". Коріння мистецтва витинанки сягає в глибину віків. В Україні вона особливо поширилась в середині ХІХ ст.. Зараз українські витинанки поряд з розписом, вишивкою є живим видом народного мистецтва. Мереживом зимових витинанок, юні учасники майстер-класу, прикрашали вікна бібліотеки, а кращі були відібрані на виставку.
На фестиваль "Різдвяне диво", що проходив у фойє концертної зали "Плеяда", ми привезли частину різдвяної оселі у вигляді виставки виробів народних майстрів м. Немирова, прикрашеної білосніжними витинанками, мереживцем сніжинок, нитяними лялечками-янголами, ляльками-мотанками, вишиваними рушниками, вишитими бісером іконами, картинками. Милували око саморобні новорічні віночки, різнокольорові шари, ліхтарики, ялинки на гілочках яких красувались біскорню, обереги зі стрічок, вироби з соломки. Витонченою та приємною назвали нашу виставку гості фестивалю.
На радість дорослим, на втіху малечі свої вироби надали майстрині: Борисюк Валентина, Кучер Ольга, Слюсарчук Іра та Аня, Штепа Любов, Рудник Ольга, Ковальчук Надія, яких гуртує літературно-мистецький клуб "Криниця", що діє у Немирівській центральній районній бібліотеці.

"Різдвяне диво" принесло із собою веселий настрій, радісні пісні, святкові частування кутею,  пиріжками, зустріч з прекрасним.







Немає коментарів:

Дописати коментар